«Δύσκολα τα Ελληνικά, αλλά είπα να μάθω κάτι καινούργιο»

«Δύσκολα τα Ελληνικά, αλλά είπα να μάθω κάτι καινούργιο»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Yosief Kebede γεννήθηκε στην Ερυθραία πριν από δεκαεπτά χρόνια. Εφτασε στην Ελλάδα μόνος, χωρίς οικογένεια, με μια βάρκα από την Τουρκία. Τους τελευταίους έξι μήνες της ζωής του τους έχει περάσει στη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα, αναμένοντας να προχωρήσει η αίτηση για οικογενειακή επανένωση που έχει καταθέσει. Αν όλα πάνε καλά σύντομα θα ταξιδέψει στη θεία του, που βρίσκεται στη Σουηδία. Ελπίζει να μπορέσει να φέρει και τα αδέλφια του στην Ευρώπη, δύο αγόρια και ένα κορίτσι, που βρίσκονται στο Σουδάν. Τον τελευταίο καιρό δεν έχει νέα τους και αυτό κάπως τον ανησυχεί.

Είναι καλά στον Ελαιώνα; «Είναι καλά, όχι για όλη σου τη ζωή αλλά είναι καλά. Αισθάνομαι τυχερός», απαντά.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφύγων στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα, εκείνος διάλεξε τα ελληνικά. «Δύσκολα» παραδέχεται στα ελληνικά και συνεχίζει στα αγγλικά, που χειρίζεται πολύ καλύτερα: «Αλλά είπα να μάθω κάτι καινούργιο».

Ο Μπακούν Καμπά γράφει με περηφάνια το όνομά του στα ελληνικά και ρωτάει με αγωνία: «Κοίτα, το έγραψα καλά; Βλέπεις πόσα έμαθα;». Γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού και θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στην πληροφορική. Περιμένει 9 μήνες να μάθει εάν θα εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχει καταθέσει. Θα προτιμούσε να πάει στη Γαλλία, «ξέρω καλά γαλλικά, θα είναι πιο εύκολο να σπουδάσω» εξηγεί, αλλά και εδώ να μείνει είναι διατεθειμένος να προσπαθήσει. «Θα μάθω ελληνικά, είμαι καλός στα ελληνικά», επιμένει.

Ο Abdourahaman Toure είναι είκοσι χρόνων από το Μάλι και περιμένει τα χαρτιά του δέκα μήνες. «Θέλω να γίνω δικηγόρος και θα πάω όπου μπορώ για να σπουδάσω. Στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, οπουδήποτε. Χρειάζεται μόνο να έχεις κουράγιο κι εγώ έχω».

Οι τρεις άντρες συμμετείχαν στο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής ή της αγγλικής γλώσσας διάρκειας 72 ωρών για 4 μήνες που οργάνωσε το Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα. Συνολικά 85 άτομα, εκ των οποίων οι 3 στους δέκα γυναίκες, έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα. Το 57% είναι ιρανικής καταγωγής, το 21% από το Αφγανιστάν, το 6% από το Μάλι και οι υπόλοιποι προέρχονται από τη Γουινέα, το Καμερούν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την Ακτή Ελεφαντοστού.

«Το πρώτο βήμα»

«Φυσικά οι 72 ώρες που διήρκεσε το πρόγραμμα δεν είναι αρκετές για να μάθεις τη γλώσσα. Είναι αρκετές όμως για να αρθούν τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια, να γίνει το πρώτο βήμα», τόνισε η καθηγήτρια – εκπαιδεύτρια Μαρίνα Κουτσουμπού, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα, στην τελετή απονομής των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας στους πρόσφυγες. «Αν τους 85 που είναι σήμερα εδώ δεν καταφέρουμε να τους κάνουμε 15.000 δεν θα έχουμε πετύχει», συμπλήρωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. «Αλλά πιστεύω ότι θα πετύχουμε», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή