«Οχι» σε νέα κέντρα φιλοξενίας

«Οχι» σε νέα κέντρα φιλοξενίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Χίο, και στη Λέσβο οργανώνεται η αντίδραση των κατοίκων που ζητούν να μη δημιουργηθούν άλλα κέντρα φιλοξενίας, ενώ και άλλα 102 άτομα έφτασαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στα νησιά από την Τουρκία, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές δεκάδες, από όσους βρίσκονται στα νησιά εγκλωβισμένοι εδώ και πολλούς μήνες, τις τελευταίες ημέρες επιβιβάστηκαν στο πλοίο για την ενδοχώρα, εφόσον έλαβαν την αρχική έγκριση στο αίτημα ασύλου που είχαν καταθέσει.

Στα μεγάλα ποσοστά οικονομικών μεταναστών στις αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. «Αρκετοί που έρχονται στη χώρα μας μπορεί να είναι καθαρά οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι όμως δηλώνουν πρόσφυγες. Εμείς προσπαθούμε, μέσω των υπηρεσιών ασύλου και με την εμπειρία που αποκτήσαμε αυτό το διάστημα, να ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση και όποιος δεν έχει τα χαρακτηριστικά και το προφίλ του πρόσφυγα, να επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του».

O Δήμος Χίου, από τη μεριά του, εκτιμά ότι το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στον καταυλισμό της Σούδας αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες. Στον καταυλισμό δημιουργήθηκαν αυξημένες ανάγκες στην ηλεκτροδότηση μετά την εγκατάσταση ηλεκτρικών καλοριφέρ, με αποτέλεσμα να πέφτει διαρκώς η τάση. Η αναβάθμιση του δικτύου έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει μόνο η σύνδεση με τη ΔΕΗ. Χθες το βράδυ, έπειτα από εισήγηση του δημάρχου, το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την αύξηση της ισχύος. Πάντως, ο δήμος αρνείται να πληρώσει το επιπλέον κόστος για την αναβάθμιση του δικτύου, όπως και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ βρίσκονται σε επικοινωνία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου για βρεθεί λύση στο θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στον καταυλισμό. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σημαίνει ότι δεν λειτουργούν και τα πιεστικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση.

Πάντως, ο δήμος επιμένει ότι πρέπει να δρομολογηθεί το κλείσιμο του καταυλισμού, καθώς οι συνθήκες δεν είναι καλές. Στελέχη του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν ότι για να κλείσει η Σούδα, πρέπει να δημιουργηθεί άλλος χώρος φιλοξενίας στο νησί, που να πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Μέτρα στήριξης

Στο μεταξύ, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, οι επαγγελματικοί φορείς του νησιού αποφάσισαν να οργανωθούν ώστε να διεκδικήσουν συγκεκριμένα μέτρα για το προσφυγικό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Χίου. Κυρίως, σκοπεύουν να διεκδικήσουν περισσότερα μέτρα στήριξης για το νησί που υποδέχθηκε και φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και να αποτρέψουν τη δημιουργία επιπλέον κέντρων φιλοξενίας στη Λέσβο. Ζητούν, επίσης, τον έλεγχο των ΜΚΟ και όσων εργάζονται σε αυτές, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, πολλές φορές έχουν επιδείξει ανάρμοστες συμπεριφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή