Ελαστικό το πνεύμα… της Τροχαίας για τους παραβάτες οδηγούς

Ελαστικό το πνεύμα… της Τροχαίας για τους παραβάτες οδηγούς

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μία ακόμα χρονιά ο ερχομός των εορτών συνοδεύεται από την απόφαση της πολιτείας να επιστρέψει τις πινακίδες και τις άδειες οδήγησης που είχαν αφαιρεθεί από την Τροχαία και τη δημοτική αστυνομία. Μάλιστα, φέτος δεν απαιτείται η άμεση καταβολή των διοικητικών προστίμων για την παραλαβή πινακίδων και αδειών, αφού αυτά μπορούν να πληρωθούν στο μέλλον. Οι αποφάσεις αυτές, που εκδίδονται κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστο και στις εκλογές έχουν αποκτήσει χαρακτήρα εθιμικού δικαίου στην Ελλάδα, χωρίς όμως να υπολογίζεται ακριβώς ποιο είναι το πραγματικό μήνυμα που εκπέμπουν. Σύμφωνα με τον Πανελλαδικό Σύλλογο SOSΤΕ («SOS Τροχαία Εγκλήματα») η πρακτική αυτή καλλιεργεί τη νοοτροπία πως οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν είναι και κάτι το σημαντικό. Δεν προβληματίζει τους αρμόδιους το γεγονός πως οι ελληνικοί δρόμοι είναι σφαγείο, με πάνω από δύο νεκρούς κάθε μέρα (επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα!), παρότι η κρίση έχει μειώσει τον αριθμό των μετακινήσεων και των συγκρούσεων στους δρόμους.

Από την επιστροφή πινακίδων και αδειών εξαιρούνται από την Τροχαία οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε συγκεκριμένες παραβάσεις του ΚΟΚ. Για φέτος οι παραβάσεις αυτές έχουν περιοριστεί στις εξής: στην οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης, παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη, κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

Προφανώς υπάρχουν πολλές ακόμα σοβαρότατες παραβάσεις (αν και όλες οι παραβάσεις του ΚΟΚ είναι σοβαρές). Αρα, υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα που αφορά τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτή η επιλογή. Ειδικά φέτος υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα. Από τις παραβάσεις που δεν επιτρέπουν επιστροφή πινακίδας και άδειας εξαιρέθηκε η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση! Δηλαδή μία από τις πιο επικίνδυνες και δυστυχώς ιδιαίτερα προσφιλείς συνήθειες των οδηγών. «Η χρήση κινητού κατά την οδήγηση είναι η ανερχόμενη μάστιγα για την οποία επιβάλλονται σε άλλες χώρες ποινές που είναι αδιανόητες στην Ελλάδα και εξετάζεται επιπλέον η επαύξησή τους», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος SOSTE. Εικόνα παραλόγου: Φέτος η Τροχαία έβγαλε ένα εύστοχο τηλεοπτικό σποτ σε σχέση με την οδική ασφάλεια, το οποίο ξεκινά με τα παρακάτω λόγια: «Η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν η αιτία που οδηγός αυτοκινήτου στα Γιάννενα παρέσυρε και σκότωσε μητέρα και το παιδί της». Την ίδια ώρα, με την απόφαση για τις πινακίδες είναι σαν να θεωρεί τη χρήση κινητού στο τιμόνι ένα προβληματάκι… «Δυστυχώς απέχουμε μάλλον αιώνες από την κατάργηση του προνομίου υπουργών και δημάρχων να “χαρίζουν” ποινές και να “σβήνουν” παραβάσεις», σχολιάζει ο SOSTE.

Η περίοδος των εορτών αποτελεί περίοδο αυξημένου κινδύνου για συγκρούσεις στον δρόμο. Οι αυξημένες μετακινήσεις, η κατανάλωση αλκοόλ, το χαμηλότερο επίπεδο προσοχής λόγω εορταστικού κλίματος, μπορούν να μετατρέψουν τη γιορτή σε τραγωδία. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από την Ελληνική Αστυνομία, για τις περιόδους των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων: Το 2015 σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι, 53 τραυματίστηκαν σοβαρά και 705 ελαφρά, ενώ το 2014 σκοτώθηκαν 49 άνθρωποι, 51 ήταν οι σοβαρά τραυματίες και 561 οι ελαφρά τραυματισμένοι. Οσον αφορά τις συγκρούσεις, το 2015 έγιναν 34 θανατηφόρα περιστατικά, 47 με βαρείς τραυματισμούς και 515 με ελαφρά τραυματισμένους. Το 2014 αντίστοιχα καταγράφηκαν 43 θανατηφόρες συγκρούσεις, 41 με βαριά και 420 με ελαφρά τραυματίες.

Την ίδια ώρα, πολύ αρνητική είναι η εικόνα του τρόπου που οδηγούμε. Την περυσινή εορταστική περίοδο και από τις 19 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 6 Ιανουαρίου 2016 η Τροχαία κατέγραψε συνολικά 44.263 παραβάσεις! Μάλιστα, οι πιο συνήθεις είναι μεταξύ των πιο επικίνδυνων: για υπερβολική ταχύτητα 7.214 παραβάσεις, για οδήγηση σε κατάσταση μέθης 1.438, για αντικανονικό προσπέρασμα 578, για χρήση κινητών τηλεφώνων 563, για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα 531, για παραβίαση κόκκινου 500, για αντικανονικούς ελιγμούς 155. Κι ακόμα, για μη χρήση κράνους 1.147 και μη χρήση ζώνης ασφαλείας 1.055 παραβάσεις αντίστοιχα. Δεν μιλάμε για δρόμους, όπου ο καθένας μπορεί να κυκλοφορήσει με ασφάλεια. Εδώ πρόκειται για δρεπανηφόρα άρματα, με τα οποία πολλοί βγαίνουν στον δρόμο κι όποιον πάρει ο χάρος…

Πριν πάρουμε το τιμόνι στα χέρια μας, ας σκεφτούμε όλοι πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί μια βόλτα ή ένα ταξίδι σε δράμα. Αρκούν μερικά δευτερόλεπτα για να γίνει το κακό και να χαλάσει όχι μόνο η επόμενη χρονιά, αλλά ολόκληρη η ζωή. Κι όχι μόνο του οδηγού, αλλά και άλλων ανθρώπων, συχνά ανυποψίαστων. Δεν μας αξίζει κάτι τέτοιο. Καλές γιορτές και προσεκτικά!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή