Οριζόντια μέτρα στην Υγεία αντί μεταρρυθμίσεων

Οριζόντια μέτρα στην Υγεία αντί μεταρρυθμίσεων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά μέτρα για την Υγεία και γι’ αυτό έχει συμφιλιωθεί με οριζόντια μέτρα που πλήττουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών». Αυτό είπε στην «Κ» πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή μέτρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση κατά 30% του claw back (δηλαδή των χρημάτων που επιστρέφουν πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο κράτος από την υπέρβαση των «ορίων» στη φαρμακευτική δαπάνη), κατά το 2017.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη σε εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ότι προτίθεται να επιβραδύνει την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, θεωρώντας τα «υπεύθυνα» για την άνοδο των τιμών. Οι εταιρείες υπολογίζουν ότι το σύνολο του claw back θα προσεγγίσει στο τέλος του χρόνου τα 690 εκατομμύρια ευρώ (280 εκατομμύρια αφορούν μόνο στα νοσοκομεία).

«Χρηματοδοτούμε πλέον ένα στα τέσσερα ευρώ της κρατικής δαπάνης», λένε στην «Κ» πηγές της βιομηχανίας.Την ίδια στιγμή ο αριθμός των συνταγών ανά μήνα έχει αυξηθεί από τα 4,6 στα 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 33%. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι το κράτος είναι ανίκανο να ελέγξει τον όγκο των συνταγών που εκδίδονται από επαγγελματίες του κλάδου (ιατροί), παρεμβαίνοντας μόνο στις τιμές (μέσα στις τρεις χαμηλότερες στην Ευρώπη).

Στο σχέδιο του μνημονίου του Νοεμβρίου 2016 στο κεφάλαιο «εξορθολογισμός των δαπανών υγείας» περιλαμβάνεται σειρά μέτρων για τη μείωση του claw back κατά 30%, όπως:

• Εκτίμηση των δυνατοτήτων των υποδομών του Δημοσίου και των ιδιωτών για τον περιορισμό των παρακλινικών εξετάσεων (Φεβρουάριος 2017).

• Ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αρχείων των ασθενών.

• Καθορισμός κριτηρίων για τη χρήση ιδιωτικών δομών και του χρόνου αναμονής για χειρουργεία.

• Δημιουργία τριμηνιαίων εκθέσεων, με τις οποίες θα εκτιμάται η αποδοτικότητα της οικονομικής διαχείρισης των κρατικών νοσοκομείων.

• Ανάπτυξη του συστήματος αξιολόγησης του κόστους φαρμάκων παράλληλα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

• Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων στο 40% τον Μάρτιο του 2017 και στο 60% (σήμερα 20%) τον Μάρτιο του 2018, με βελτίωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών. Σήμερα οι γιατροί του Δημοσίου γράφουν γενόσημα και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος πληρώνει τη διαφορά με το πρωτότυπο, το οποίο συνεχίζει να αγοράζει. Ετσι και η στατιστική δείχνει ότι ο γιατρός δεν συνταγογραφεί περισσότερα πρωτότυπα φάρμακα και ο ασθενής εξακολουθεί να πληρώνει –με επιλογή του βεβαίως– το πρωτότυπο.

• Δημιουργία επιτροπών για τη διαπραγμάτευση των τιμών ιδιαίτερα των καινοτόμων φαρμάκων. Στο σχέδιο μνημονίου οι θεσμοί αναφέρουν ότι για να εισαχθούν τα φάρμακα αυτά πρέπει να έχουν εισαχθεί τουλάχιστον στις μισές χώρες της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση προσέθεσε και έκπτωση 25%, αλλά και την πρόνοια επτά από τις 14 χώρες να έχουν οργανισμό που θα εξετάζει τη σχέση κόστους/οφέλους των νέων φαρμάκων. Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών εκτιμά ότι αυτό θα σημαίνει τουλάχιστον διετή καθυστέρηση στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων, που θα εισάγονται πλέον μόνο από τον ΥΦΕΤ.

Ο δημοσιονομικός στόχος

«Πρακτικά αυτό σημαίνει», είπε στην «Κ» αξιωματούχος κοντά στις διαπραγματεύσεις, «ότι τα οριζόντια μέτρα αντί να αντικαθίστανται από διαρθρωτικά επεκτείνονται έξι χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου…». Σε τελική ανάλυση εκείνο που μετράει «είναι να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος», τόνισε ο αξιωματούχος.

Οπως φαίνεται οι δύο πλευρές –ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί– δεν πολυπιστεύουν στη δυνατότητα εφαρμογής των μέτρων «εξορθολογισμού της δαπάνης υγείας». Πηγές του υπουργείου Υγείας, μάλιστα, ανέφεραν ότι «δεν είναι δυνατή σε αυτή τη φάση η διαπραγμάτευση για καθορισμό χαμηλότερων τιμών καινοτόμων φαρμάκων».

Μάλιστα, τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως, για παράδειγμα, η δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης σε απόρους, οδήγησαν σε επταπλασιασμό όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες δηλώνοντας άποροι, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 30%, καθώς πολλοί «προτιμούν», μετά την κατάργηση του «εισιτηρίου», το νοσοκομείο από την επίσκεψη στον γιατρό (κι όλα αυτά ενώ στο ίδιο διάστημα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 23%…).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή