ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βίτσας: Δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις

vitsas1
vitsas

Την έδρα Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ-3), επισκέφθηκε σήμερα Σάββατο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, τον διοικητή της 34ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Ταξίαρχο Δημήτριο Κούκκο και τον βουλευτή Γιώργο Ντζιμάνη, ο αναπληρωτής υπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει ευχές με το προσωπικό της Μονάδας και να συναντηθεί με τον Διοικητή της ΚFOR και με την πρέσβη Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Πρίστινας.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚΟ ο κ. Βίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό αμοιβών των Ενόπλων Δυνάμεων και πως το υπουργείο κάνει κάποια βήματα ώστε να αναπληρώσει τις περικοπές με διάφορες διευκολύνσεις. Εκανε επίσης λόγο για ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογραμμίζοντας πως το 2017 θα αποτελεί χρονιά σταθμός στη δρομολόγηση του σχεδίου αυτού.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Βίτσα:

«Σας εύχομαι χρόνια πολλά! Αυτές τις μέρες ξέρω ότι είναι δύσκολο να περνάει κάποιος μακριά από τους δικούς του. Πρέπει να ξέρετε ότι κάνετε μια σπουδαία και πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Η παρουσία σας εδώ δεν είναι τυπική, είναι πάρα πολύ ουσιαστική για την ίδια την Ελλάδα. Η παρουσία σας βοηθάει από την μια να εκπληρώνουμε αυτά που πρέπει, σε σχέση με τους συμμάχους μας και τα Ηνωμένα Έθνη, να διατηρούμε σε ένα ορισμένο επίπεδο την προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή αλλά και συγχρόνως να διαμορφώνουμε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, νέους δεσμούς με τα Βαλκάνια, κάτι που σήμερα, και με τους δύσκολους καιρούς που περνάει ο κόσμος και η χώρα μας, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. 

Αυτά που προσφέρετε εδώ αλλά και οι γνώσεις που αποκτάτε, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για όταν θα επιστρέψετε στη χώρα. Η εκπαίδευσή σας αλλά και το γεγονός ότι συνεργάζεστε με συναδέλφους σας από άλλες χώρες της Ευρώπης, δεν μας δίνει μόνο πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε, δεν μας αναδιαμορφώνει τις σχέσεις, άλλωστε η φήμη της ελληνικής μονάδας είναι τεράστια, αλλά μας κάνει οιονεί πρεσβευτές όχι μόνο στην περιοχή την οποία βρισκόμαστε αλλά και με όλους εκείνους με τους οποίους συνευρισκόμαστε κάθε μέρα. Έχετε ένα άλλο επίπεδο πληροφοριών, έχετε ένα άλλο επίπεδο γνώσεων που ολοένα σαν δίνει και μια μεγαλύτερη ικανότητα.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αυτή η χρονιά με καλύτερες συνθήκες, με την έννοια όχι ότι είμαστε καλύτερα οικονομικά, που είμαστε σαν χώρα, καθόμαστε και κάνουμε την προσπάθεια ώστε με λιγότερα να παράγουμε περισσότερα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε για το προσωπικό σε τρία επίπεδα: 

Το πρώτο είναι το επίπεδο της γνώσης, δηλαδή πόσο περισσότερες γνώσεις μπορεί να αποκτά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το δεύτερο είναι της εκπαίδευσης, δηλαδή του πόσο σε συνθήκες που θέλουμε να αποφύγουμε, μπορούμε να εκπαιδευόμαστε, ώστε να έχουμε τον πολλαπλασιαστή δύναμης. 

Το τρίτο είναι το ζήτημα της μέριμνας. Για να είμαι έντιμος και καθαρός, επειδή τα δημοσιονομικά δεν μας επιτρέπουν να αναπληρώσουμε αυτά που κόπηκαν το προηγούμενο διάστημα, λύνουμε δύο ζητήματα: 

Το ένα είναι ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον περικοπές. Αυτό το έχουμε διακηρύξει και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και εγώ ο ίδιος με όλους τους τόνους. Άρα αυτό έχει κλείσει. Το δεύτερο είναι να κάνουμε κάποια βήματα, ώστε, αφού δε μπορούμε να δώσουμε χρήματα, να δίνουμε υπηρεσίες και διευκολύνσεις, οι οποίες να αναπληρώνουν αυτά που δεν μπορούμε να δώσουμε, ώσπου να έρθει η ώρα να αρχίσουμε να αναπληρώνουμε αυτά που χάθηκαν και ήταν πάρα πολύ βαριά. Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 5 χρόνια ήταν περίπου 50%, ενώ στον προϋπολογισμό της αμοιβής ξεπεράσαν τα 35-40%. Αυτό θέλουμε να αρχίσουμε να το αλλάζουμε. 

Το 2017 θα είναι η χρονιά της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μερικοί το καταλαβαίνουν λάθος, νομίζουν ότι είναι να κλείσουμε κάποια στρατόπεδα, να πάρουμε κάποιες δυνάμεις από εδώ έως εκεί. Δεν είναι αυτό. Ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στόχο. Ο στόχος είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμα καλύτερα, ακόμα δυνατότερα να μπορούν να επιτελούν το συνταγματικό τους καθήκον της αποτροπής, σε σχέση με τη συγκεκριμένη και συγκροτημένη απειλή, την οποία εμείς αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε. 

Αυτό σημαίνει μονάδες με υψηλή στελέχωση, με υψηλή γνώση. Αν όλο αυτό το πράγμα πάρει το χαρακτήρα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τότε θα έχουμε κάνει την ανασυγκρότηση.

Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να σας ευχηθώ να περάσετε καλές γιορτές αλλά και ολόκληρη η χρονιά να είναι δημιουργική. 

Καλή Χριστούγεννα! Καλή πρωτοχρονιά!».