Σύνταγμα: Ρόδα είναι και… δεν γυρίζει

Σύνταγμα: Ρόδα είναι και… δεν γυρίζει

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί μίλησαν για το «London Eye» της Αθήνας, ενώ άλλοι, περισσότερο δύσπιστοι, αντιμετώπισαν εξαρχής την ιδέα επιφυλακτικά. Όλοι όμως ανυπομονούσαν να δοκιμάσουν την τεράστια ρόδα που έχει στηθεί στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος, και θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Μάλιστα η βόλτα θα είναι δωρεάν για όλους τους τολμηρούς Αθηναίους που θέλουν να δουν την πόλη από ψηλά.

Η αγωνία εντεινόταν όσο διαρκούσαν οι εργασίες κατασκευής της, και ο ενθουσιασμός αυξανόταν κατακόρυφα. Μέχρι που ο χριστουγεννιάτικος τροχός του Συντάγματος κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η ρόδα έπρεπε να κάνει τις πρώτες της στροφές την προηγούμενη εβδομάδα, όμως παραμένει ακόμα ακίνητη, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησής της. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ρόδα αρχικά είχε προγραμματισθεί να στηθεί στο Ζάππειο, σχέδιο που τελικά δεν ευδοκίμησε, καθώς διατυπώθηκαν προβληματισμοί από την επιτροπή διαχείρισης του Ζαππείου Μεγάρου και από την Αίγλη του Ζαππείου.

Ο Δήμος Αθηναίων λοιπόν πέρασε στο «plan B», μεταφέροντας τη ρόδα στην πλατεία Συντάγματος, στο σημείο όπου έχει στηθεί σήμερα. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της, η εταιρεία προμήθειας των υλικών και η εταιρεία που πραγματοποίησε τη συναρμολόγηση παρείχαν τα απαραίτητα έγγραφα παράδοσης του έργου και πιστοποίησης των εργασιών, τα οποία όμως είχαν ελλείψεις. Αποτέλεσμα: το χαρτί της πιστοποίησης από την εταιρεία TUV, το οποίο οφείλει να έχει ο Δήμος πριν θέσει σε λειτουργία τη ρόδα δεν ήταν πλήρες.

Έτσι, η ρόδα παρέμεινε ακίνητη, αναμένοντας τη νέα πιστοποίηση της αρμόδιας εταιρείας, και σε δεύτερη φάση την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων του Δήμου Αθηναίων.

Ακόμα και η χριστουγεννιάτικη ρόδα του Δήμου όμως δεν κατάφερε να προσπεράσει τα πρακτικά εμπόδια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Με τις αργίες των Χριστουγέννων να μεσολαβούν, η δεύτερη πιστοποίηση από την TUV και η συνεδρίαση της δημοτικής Επιτροπής μεταφέρθηκαν για αυτή την εβδομάδα.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή μοιάζει πιο αισιόδοξη για την τεράστια ρόδα, αφού εντός της ημέρας αναμένεται η δεύτερη, πλήρης πιστοποίηση από την TUV, η οποία και αναμένεται να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Θεαματων του Δήμου Αθηναίων εντός των επόμενων ημερών. 

Μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Δήμος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την… περιπέτεια της ρόδας:

«Η πρόταση ιδιώτη για την τοποθέτησή της κρίθηκε ως κατ' αρχήν ενδιαφέρουσα αφού για πρώτη φορά η Αθήνα θα φιλοξενήσει μια τέτοιου τύπου δραστηριότητα, η οποία, όπως άλλωστε συμβαίνει διεθνώς, θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολίτες και μία ακόμη πρωτοβουλία ζωντάνιας για το κέντρο της Αθήνας.

Η χρήση της Ρόδας σε όλη τη διάρκεια των γιορτών θα είναι δωρεάν για τους πολίτες. Εισιτήριο θα καταβάλλεται μόνο για το διάστημα των δύο μηνών που θα ακολουθήσει, μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Η ιδιαιτερότητα τέτοιου τύπου κατασκευών είναι ότι οι διαδικασίες εγκρίσεων και ελέγχου  ολοκληρώνονται, μόνον όταν η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί στο σημείο που έχει επιλεγεί.

Ο έλεγχος γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας, που πιστοποιούνται από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης TUV, η εισήγηση του οποίου εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, στην οποία προεδρεύει ο Δήμος Αθηναίων και συμμετέχουν υπηρεσίες από το υπόλοιπο Δημόσιο.

Ο Δήμος Αθηναίων θα δώσει το πράσινο φως για τη λειτουργία της Ρόδας Παρατήρησης στο Σύνταγμα, μόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια, όλες οι τυπικές διαδικασίες και ουσιαστικές προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τη νόμιμη λειτουργία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή