To 2016 μας αποχαιρετά με χιόνι – ποιες περιοχές θα ντυθούν στα «λευκά»

To 2016 μας αποχαιρετά με χιόνι – ποιες περιοχές θα ντυθούν στα «λευκά»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα για εορταστικό, χριστουγεννιάτικο χιόνι –ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας– φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει το δίσεκτο 2016 λίγο προτού μας αποχαιρετήσει. Μάλιστα, ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού στα ορεινά χωριά της Κρήτης λόγω… χιονιού.

Ειδικότερα, παγωμένες αέριες μάζες από τις πολικές περιοχές θα φτάσουν στη χώρα μας φέρνοντας ακραία καιρικά φαινόμενα στη νότια και ανατολική Ελλάδα. Εν προκειμένω και αντίθετα με τα καθιερωμένα, στο «μάτι του κυκλώνα» θα βρεθεί, όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, το νοητό τρίγωνο Κυκλάδες – Κρήτη – Δωδεκάνησα.

Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από σήμερα Τετάρτη και θα κορυφωθεί αύριο με βοριάδες, χαμηλές θερμοκρασίες και επιλεκτικά χιονόνερο ή χιόνι. «Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα το χιόνι θα είναι τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας», σχολιάζει ο κ. Ζιακόπουλος, «από τη Μαγνησία και νότια, στην Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την Ανατολική Πελοπόννησο και προπάντων στην Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα έχουμε τα πιο ισχυρά φαινόμενα». Οι κάτοικοι των Αθηνών –ακόμα και του κέντρου– θα ξυπνήσουν την Πέμπτη βλέποντας νιφάδες χιονιού να πέφτουν στο κλεινόν άστυ. Στο εύλογο ερώτημα, αν θα είναι ένας «ιστορικός» χιονιάς, ο κ. Ζιακόπουλος κρατά τα «χαρτιά» του κλειστά, «θα το δούμε» απαντά. Εντονες, πάντως, θα είναι οι κατά τόπους χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά Κρήτης και νησιών, όπου θα σημειωθούν και ισχυρές καταιγίδες. «Οι άνεμοι θα κυμανθούν από 6 έως 8 μποφόρ, οπότε ένα ενδεχόμενο απαγορευτικό θα κριθεί οριακά». Οι χιονιάδες θα συνεχιστούν Παρασκευή και Σάββατο. Παγετός θα επικρατεί τα πρωινά στις ηπειρωτικές περιοχές. Η βελτίωση του καιρού θα αρχίσει από τα βόρεια και θα γίνει πλέον αισθητή στην Αττική την Κυριακή. Ο έμπειρος μετεωρολόγος συμβουλεύει όποιον μπορεί να αποφύγει την Αθηνών – Λαμίας την Πέμπτη το πρωί.

Ωστόσο το ενδιαφέρον για οδικές μετακινήσεις από Νότο προς Βορρά μοιάζει φέτος μάλλον μειωμένο, αν κρίνουμε από τους εκδρομείς των Χριστουγέννων. Ειδικότερα φέτος από την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας έφυγαν 81.718 οχήματα (έναντι 101.402 πέρυσι) και από την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου 90.060 (έναντι 102.736 πέρυσι). Αντίθετα, από τη Θεσσαλονίκη φέτος έφυγαν 161.085 οχήματα έναντι 141.516 πέρυσι. Σχετικά με την επιστροφή διαπιστώνεται ότι πολλοί εκδρομείς αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας επέστρεψαν 70.540 οχήματα, μέσω Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου 80.860 οχήματα και στη Θεσσαλονίκη 128.695.

Ενόψει του επερχόμενου χιονιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις στους πολίτες (www.civilprotection.gr). Αλλωστε, οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες υπηρεσίες (περιφέρειες, δήμοι) βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα. Προτείνονται μέτρα αυτοπροστασίας από κινδύνους των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως έλεγχος ότι τα λούκια και οι υδρορροές λειτουργούν ανεμπόδιστα, αποφυγή εργασιών σε υπαίθριες ή παραθαλάσσιες περιοχές, παραμονή σε προφυλαγμένους εσωτερικούς χώρους στη διάρκεια χαλαζόπτωσης, μέριμνα για προστασία ζώων σε χαλαζόπτωση, αποφυγή διαδρομών που περνούν μέσα από χειμάρρους ή ρέματα πεζή ή και οδικώς κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή