86 νέες αφίξεις μεταναστών με πλαστικές βάρκες χθες, μόνον στη Λέσβο

86 νέες αφίξεις μεταναστών με πλαστικές βάρκες χθες, μόνον στη Λέσβο

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες αφίξεις 86 προσφύγων και μεταναστών καταγράφηκαν χθες, από τα ξημερώματα μέχρι τις 9 μ.μ., στη Λέσβο, με τρεις πλαστικές βάρκες. Η Λέσβος ήταν το μόνο νησί του Ανατολικού Αιγαίου που δέχθηκε νέες αφίξεις χθες, καθώς στα υπόλοιπα δεν υπήρξε κάποια λέμβος που να τα προσέγγισε προερχόμενη από την Τουρκία. Στη Λέσβο οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν σε οργανωμένες δομές ήταν χθες 5.720, με ονομαστική χωρητικότητα των δομών 3.500 άτομα, ενώ ακόμα 510 άτομα βρίσκονταν σε άλλους χώρους (της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και κλειστές κρατικές δομές). Στο σύνολο των νησιών οι πρόσφυγες και μετανάστες χθες καταμετρήθηκαν σε 15.384 άτομα. Μεγάλη παραμένει η συγκέντρωση και στη Χίο, όπου σε οργανωμένες δομές βρίσκονται μόλις 981 άτομα (1.100 χωρητικότητα), ενώ ακόμα 2.486 βρίσκονται σε άλλους χώρους.

Καθώς οι καιρικές συνθήκες κάνουν σε όλη τη χώρα ιδιαίτερα δύσκολη τη διαβίωση στους καταυλισμούς, η διαδικασία της απονομής του ασύλου αποτελεί το πιο καυτό πρόβλημα και το μεγάλο ζητούμενο για όσους μένουν εκεί. Ωστόσο, στη Μόρια Λέσβου προστέθηκε ακόμα μία δυσκολία, καθώς σχεδόν καθημερινά στον χώρο έξω από τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, όπου πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο, γίνονται διαδηλώσεις, ειρηνικές συνήθως, από άτομα από τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία, που διαμαρτύρονται για τον μακροχρόνιο εγκλεισμό τους. Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, βάσει των οποίων λειτουργεί η υπηρεσία και οι οποίες επιβάλλονται διεθνώς και πρέπει να τηρούνται πιστά, οι εργαζόμενοι σε αυτήν διακόπτουν την εργασία τους, σταματώντας τις διαδικασίες εξέτασης και αποχωρούν. Το αποτέλεσμα είναι η διαδικασία να έχει ακόμα περισσότερες καθυστερήσεις.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να υπογράψει η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σύμβαση με την Υπατη Αρμοστεία για την υποδοχή των προσφύγων, στο πλαίσιο της φιλοξενίας συνολικά 2.000 ατόμων στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή