«Θα σας τινάξω το σπίτι ή θα σας σπάσω τα γόνατα»

«Θα σας τινάξω το σπίτι ή θα σας σπάσω τα γόνατα»

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εάν δεν πας τα λεφτά μέχρι αύριο το βράδυ στις 8 εκεί που ξέρεις, θα πάρω 8.01 τηλέφωνο και μετά οι συνέπειες. Είδες τι έπαθες. Τώρα θα σου ρίξω βόμβα στο μπαλκόνι, είναι πιο εύκολη η πρόσβαση ή θα ρίξω δύο σφαίρες στα πόδια του Παντελή». Παρόμοιες απειλές κατά των θυμάτων τους εκτόξευαν ήδη από το 2006 τα μέλη της σπείρας μεσιτών – εκβιαστών, που εξάρθρωσε η Ασφάλειας Αττικής. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, ένας 69χρονος μεσίτης, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει ρόλο «εγκεφάλου» και δύο άμεσοι συνεργοί του, ηλικίας 49 και 46 ετών. Αναζητείται ένα ακόμα μέλος της σπείρας, ενώ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στους συλληφθέντες συγκαταλέγεται ο γιος παλιού λαϊκού τραγουδιστή. Οι κατηγορούμενοι, υπό την καθοδήγηση του 69χρονου μεσίτη, απειλούσαν ιδιώτες αλλά και κατασκευαστές που πραγματοποιούσαν αγοραπωλησίες ακινήτων, απαιτώντας εκβιαστικά χρήματα για μεσιτείες, στις οποίες όμως δεν είχαν την παραμικρή ανάμειξη. Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2016 τα μέλη της σπείρας επικαλούμενα δήθεν εντολή μεσιτείας που παρέμενε σε ισχύ, άρχισαν να απειλούν τους ιδιοκτήτες κατασκευαστικής εταιρείας (πατέρας – γιος), απαιτώντας το ποσό των 9.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας τρομοκράτησής τους, οι συλληφθέντες ανατίναξαν τα ξημερώματα της 16ης Νοεμβρίου το αυτοκίνητο του ενός κατασκευαστή, ενώ απείλησαν να ανατινάξουν και το σπίτι του. Ενδεικτικά, στις 8 Νοεμβρίου οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών κατέγραψαν το παρακάτω απειλητικό τηλεφώνημα: «Αποστόλης λέγομαι. Με ενημέρωσε ότι είχες την καλή πρόθεση να τακτοποιήσεις την οφειλή. Εγώ έχω αγοράσει το χρέος και είναι στα δικά μου χέρια. Εδωσα κάποια χρήματα και έχω τιμολόγια αγοράς του χρέους. Εάν μέχρι την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. δεν δώσεις 9.000 ευρώ στο γραφείο θα υπάρχουν συνέπειες στον πατέρα σου». Μια εβδομάδα αργότερα, τη 16η Νοεμβρίου και ενώ οι κατασκευαστές δεν είχαν ενδώσει στον εκβιασμό, τα μέλη της σπείρας ανατίναξαν το αυτοκίνητο του ενός και τις αμέσως επόμενες ημέρες επικοινώνησαν εκ νέου με τα θύματά τους. Καταγράφηκαν οι ακόλουθοι διάλογοι:

– «Είδες τι έπαθες. Τώρα θα σου ρίξω βόμβα στο μπαλκόνι, είναι πιο εύκολη η πρόσβαση ή θα ρίξω δύο σφαίρες στα πόδια του Παντελή».

– «Παντελάκο; Αν δεν πάει τα λεφτά ο πατέρας σου, δέκα χιλιάρικα στις 8 το βράδυ στο γραφείο, θα σας τινάξω το σπίτι ή θα σας σπάσω τα γόνατα ή θα φας τρεις σφαίρες εσύ. Σας παρακολουθούμε δέκα μέρες».

Σύμφωνα με τη δικογραφία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, οι μεσίτες – εκβιαστές τον Οκτώβριο κατάφεραν έπειτα από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές απειλές να αποσπάσουν από άλλο κατασκευαστή 7.000 ευρώ, επικαλούμενοι και σε αυτή την περίπτωση ότι υπήρχε σε ισχύ εντολή μεσιτείας μεταξύ του επιχειρηματία και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της σπείρας. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι απειλούσαν να απαγάγουν και να δολοφονήσουν την κόρη του κατασκευαστή, προκαλώντας –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– την ψυχολογική κατάρρευση της μητέρας της, η οποία χρειάστηκε να λάβει ιατρική φροντίδα. Η Αστυνομία αποδίδει στη σπείρα άλλους τρεις εκβιασμούς ή απόπειρες εκβιασμού με θύματα ιδιώτες αγοραστές ακινήτων και πολιτικούς μηχανικούς – κατασκευαστές, η πρώτη από αυτές το 2006. Μετά την απολογία τους χθες στον ανακριτή, ο ένας από τους συλληφθέντες κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ οι άλλοι δύο (ανάμεσα σ΄εαυτούς και ο γιος του λαϊκού τραγουδιστή) αφέθηκαν ελεύθεροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή