Δεκατέσσερα χρόνια στην αναμονή για χειρουργεία

Δεκατέσσερα χρόνια στην αναμονή για χειρουργεία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα, το να κατασκευαστούν και να τεθούν σε λειτουργία νέα χειρουργεία σε ένα νοσοκομείο, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Βέβαια, ειδικά στη χώρα μας, όπου οι σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκριση των έργων και την αγορά του εξοπλισμού είναι ο κανόνας, το εγχείρημα μπορεί να μετατραπεί σε οδύσσεια. Αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στην περίπτωση των νέων χειρουργείων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: δημοπρατήθηκαν το 2003, έμειναν έως τον περασμένο Μάιο ημιτελή, και έως και σήμερα δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία. Εάν όλα πάνε «κατ’ ευχήν» θα λειτουργήσουν τον ερχόμενο μήνα.

Τα νέα χειρουργεία για το «Αγλαΐα Κυριακού» εντάσσονται στο μεγάλο έργο κατασκευής νέας πτέρυγας στο νοσοκομείο, που έγινε σε δύο φάσεις. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Δ.Σ. του νοσοκομείου κ. Μαριόγκα Φραγκάκη, η μελέτη για το έργο αποφασίστηκε το 1990 και η συγχρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους το 1997. Στην πρώτη φάση δημιουργήθηκε το ακτινοθεραπευτικό κέντρο Παίδων, το οποίο λειτουργεί από το 2011, καθώς και τα ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια του νοσοκομείου που λειτουργούν από το 2004. Η δεύτερη φάση του έργου, που αφορούσε την κατασκευή εργαστηρίων και νέων χειρουργείων, χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ και δημοπρατήθηκε το 2003 για να ολοκληρωθεί ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις το 2007. Από το 2008 λειτουργούν τα εργαστήρια καθώς και ο 4ος όροφος της πτέρυγας, όπου βρίσκονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Για τα νέα χειρουργεία, που εκτείνονται σε δύο ορόφους (2ο όροφο της νέας πτέρυγας με τέσσερις χειρουργικές αίθουσες και την αποστείρωση και 3ο όροφο με έξι χειρουργικές αίθουσες και μία αίθουσα εγκαυμάτων) εκκρεμούσε η προμήθεια του εξοπλισμού, καθώς και κάποιες συμπληρωματικές εργασίες. «Από το 2004 ζητούσαμε από τις αρμόδιες αρχές τον εξοπλισμό», σημειώνει η κ. Φραγκάκη και συνεχίζει, «τελικά, η αγορά του εγκρίθηκε το 2011, με κοινοτικούς πόρους από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, και ο διαγωνισμός βγήκε στον αέρα το 2012». Με τις γνωστές καθυστερήσεις λόγω των ενστάσεων των ενδιαφερόμενων προμηθευτών, η παραλαβή του εξοπλισμού –συγκεκριμένα των χειρουργικών τραπεζιών, των προβολέων, των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και της αποστείρωσης– ολοκληρώθηκε τέλος του 2015. Τον Μάιο του 2016 τελείωσαν και οι συμπληρωματικές εργασίες στον χώρο των χειρουργείων για να ξεκινήσει η τοποθέτηση του εξοπλισμού.

Ολο το διάστημα, από την ολοκλήρωση της κατασκευής των χώρων έως και την προμήθεια του εξοπλισμού, τα νέα χειρουργεία «φιλοξενούσαν περιστασιακά» –όπως αναφέρει η κ. Φραγκάκη– γραφεία γιατρών του χειρουργικού τομέα και υπηρεσίες όπως η κοινωνική υπηρεσία, λόγω εργασιών που γίνονταν σε άλλους χώρους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε πληθώρα «ψιθύρων» και αρνητικών σχολίων στη λογική ότι με ευρωπαϊκούς πόρους κατασκευάστηκαν χειρουργεία τα οποία αντί να αξιοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των μικρών ασθενών, τελικά χρησιμοποιούνται ως γραφεία. Το περασμένο καλοκαίρι, αφού πλέον ο εξοπλισμός υπήρχε και οι συμπληρωματικές εργασίες είχαν ολοκληρωθεί, ξεκίνησε η αποχώρηση των «φιλοξενουμένων» και η εγκατάσταση του εξοπλισμού στις αίθουσες.

Η οδύσσεια, όμως δεν τελείωσε εκεί, αφού ενόψει του τελικού ελέγχου της διαχειριστικής αρχής (για την έγκριση της παραλαβής των νέων χειρουργείων), έπρεπε να γίνει μικροβιολογικός έλεγχος για την ασφάλειά τους. Εστάλησαν δείγματα για καλλιέργειες σε αέρα και επιφάνειες στα ειδικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρήκε αυξημένο φορτίο μικροβίων και μυκήτων, κάτι που θεωρήθηκε «φυσιολογικό» και αποδόθηκε στο μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε περάσει από την κατασκευή των εγκαταστάσεων… Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η αλλαγή των ψευδοροφών στα χειρουργεία, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και σύμφωνα με την κ. Φραγκάκη ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο 2017. Ετσι προς το παρόν ο χειρουργικός τομέας του «Αγλαΐα Κυριακού» συνεχίζει να βασίζεται αποκλειστικά στις τέσσερις αίθουσες των παλιών χειρουργείων και στον παλιό εξοπλισμό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή