Πού θα χιονίσει – Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας

Πού θα χιονίσει – Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να παρατηρηθούν μέσα στις επόμενες ώρες και για τις ερχόμενες ημέρες σε ολόκληρη τη χώρα με χιόνια και σποραδικές καταιγίδες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το κέντρο της Αθήνας να «ντυθεί» στα λευκά.

Ήδη, λόγω χιονόπτωσης, η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας πραγματοποιείτο από νωρίς από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα προς καζίνο, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ το απόγευμα διακόπηκε πλήρως, όπως ανακοίνωση η Τροχαία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, προβλήματα ενδέχεται να υπάρξουν, εκτός από το τοπικό οδικό δίκτυο, και στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει απευθύνει συστάσεις στους πολίτες, ενώ η πολιτική προστασία του Δήμου Κηφισιάς έχει ήδη τοποθετήσει σε 19 σημεία της Κηφισιάς, της Νέας Ερυθραίας και της Εκάλης, ποσότητες αλατιού, προκειμένου να τις προμηθευτούν οι κάτοικοι.

Χιόνια στα Ιωάννινα

Χιόνια είδαν οι κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων, ενώ ανάλογες ήταν οι εικόνες στα  Τζουμέρκα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Το χιόνι πέφτει σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία στο νομό. Ήδη έχουν συγκροτηθεί συνεργία για τα μηχανήματα, ενώ έχει γίνει και διανομή αλατιού σε περιοχές του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν, εάν υπάρξει ανάγκη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένονται τη νύχτα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έως και -14 βαθμούς στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων.

Σε ετοιμότητα Θεσσαλία και Ηράκλειο

Στη πόλη της Λάρισας, το απόγευμα της Τετάρτης έπεσαν κάποιες νιφάδες χιονιού, όμως, σύμφωνα με την πρόγνωση, δεν προβλέπεται να υπάρξουν έντονες χιονοπτώσεις παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που θα υπάρξουν στην περιοχή.

Πάντως, οι υπηρεσίες τις περιφέρειας Θεσσαλίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τις επόμενες ώρες, αναμένεται επιδείνωση του καιρού, με ισχυρούς ανέμους και κάποιες χιονοπτώσεις σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Επίσης , αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Σε επιφυλακή βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, οι δήμοι και οι κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας.

Το περιφερειακό συμβόυλιο Ηρακλείου οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, συζήτησαν τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρξουν από τις χιονοπτώσεις, το κρύο, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ παράλληλα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε κατάλογο με οδηγίες προς τους πολίτες, ζητώντας να είναι προσεκτικοί.

Όπως τονίστηκε, στις προτεραιότητες βρίσκονται ο άμεσος εκχιονισμός του κεντρικού οδικού δικτύου, η άμεση οδική πρόσβαση – αν απαιτηθεί – προς τις δομές υγείας, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, καθώς και ο εκχιονισμός δρόμων σε χωριά και οικισμούς.

«Η περιφέρεια, οι δήμοι και οι υπηρεσίες του κράτους είναι σε πραγματική επιφυλακή. Δεν είναι εικονική, είναι πραγματική», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Επίσης τόνισε, πως τέθηκαν οι προτεραιότητες «για να κρατήσουμε την πρόσβαση στις δομές υγείας καταρχήν και να μην μείνουν περιοχές αποκλεισμένες ακόμα και τη νύχτα. Δεν ξέρουμε, ούτε την ένταση, ούτε τη διάρκεια που θα έχει η χιονόπτωση, για να μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα τα καταφέρουμε σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα αποκαθιστούμε το κεντρικό δίκτυο. Δώσαμε ένα μήνυμα στους κτηνοτρόφους – ήταν και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων εδώ – να προστατεύσουν οι ίδιοι τις περιουσίες τους».

Παράλληλα, με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ηρακλείου, ενημερώνει, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ., για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με βροχοπτώσεις και έντονες χιονοπτώσεις, από σήμερα Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016 έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

Τέλος, ανοικτό θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της αποψινής νύχτας, αύριο Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 30 του μήνα, το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, που λόγω του κρύου θα χρειαστούν φιλοξενία.

Οι περιοχές που θα πλήξει περισσότερο το σφοδρό κύμα χιονιά είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια αλλά και ο νομός Μαγνησίας, από το ύψος του Βόλου και νοτιότερα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) το σκηνικό θα «ντύσουν» οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας, οι θυελλώδεις βοριάδες 8-9 μποφόρ στα πελάγη και οι πολικές θερμοκρασίες.

Αναλυτικά για σήμερα, Τετάρτη προέβλεψε χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές και σταδιακά και σε πεδινές περιοχές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και βόρεια).

Τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι 7-8 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ στο Ιόνιο και από το βράδυ σταδιακά και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια.

Χιονόπτωση αναμένεται και στο Πήλιο, αλλά και στον Όλυμπο.

Ακινητοποιημένα στο λιμάνι της Ζακύνθου, είναι τα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φθάνουν έως και 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το λιμεναρχείο Ζακύνθου, το απαγορευτικό απόπλου ισχύει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όπου θα εκδοθεί νέο μετεωρολογικό δελτίο.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται να υπάρξει από το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή