Ζεστοί χώροι για τους αστέγους της πρωτεύουσας

Ζεστοί χώροι για τους αστέγους της πρωτεύουσας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πτώση του υδράργυρου και η προβλεπόμενη χιονόπτωση, που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία, απειλούν τους χιλιάδες αστέγους. Ενόψει, λοιπόν, του παγετού, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε θερμαινόμενους χώρους, ανοικτούς σε όσους πολίτες αναζητούν ζεστασιά. Οι προτεινόμενοι χώροι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της περιφέρειας. Αντίστοιχα και ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε σειρά έκτακτων μέτρων για το ψύχος. Συγκεκριμένα, διαθέσιμες από τις 3 μ.μ. είναι οι αίθουσες Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28, 210-92.32.044) και Αίθουσα Γυμναστηρίου ΟΠΑΝΔΑ στο Παγκράτι (Φορμίωνος 12, 210-72.22.590). Ταυτόχρονα, ομάδες επιτόπιας φροντίδας θα βρίσκονται καθ’ οδόν και το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) βρίσκεται σε 24ωρη επιφυλακή με ομάδες δράσης που θα εφοδιάζουν όσους βρίσκονται στον δρόμο με τα απαραίτητα και θα ενημερώνουν για τα μέτρα. Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνδρομή όλων μας στην αντιμετώπιση της έκτακτης κακοκαιρίας. Οι τηλεφωνικές γραμμές 210-52.46.515, 210-52.46.516 και ο τετραψήφιος 1595 ενεργοποιούνται.

Την ίδια στιγμή, «επί ποδός» βρίσκονται μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Απόψε θα πάμε με το βαν μας στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να δώσουμε σε όσους κοιμούνται έξω ζεστά ροφήματα, ρούχα και κουβέρτες, να τους ενημερώσουμε για τους διαθέσιμους χώρους και εν ανάγκη να μεταφέρουμε εκεί όποιον το επιθυμεί», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Τσουκαλά, υπεύθυνη του Street Working στη ΜΚΟ Emfasis. Η Emfasis, όπως και όλες οι οργανώσεις, βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με το ΚΥΑΔΑ, για την καλύτερη αντιμετώπιση των δύσκολων 24ώρων. Ενα εξαμελές επιτελείο της οργάνωσης επιχειρεί πεζή εβδομαδιαίως στην Αθήνα και στον Πειραιά, ενώ κάποιες μέρες επιστρατεύοντας τα δύο βαν διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα στην Αττική. Σε εισόδους κλειστών μαγαζιών, κάτω από ΑΤΜ τραπεζών, σε παγκάκια πλατειών, κάτω από γέφυρες και πιλοτές, αλλά και στο αχανές λιμάνι του Πειραιά καταφεύγουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Πλάι σε όσους βρίσκονται σταθερά στον δρόμο, που στην Αθήνα κυμαίνονται σε 1.500 με 1.700 άτομα, αυξάνονται όσοι βρίσκονται ένα στάδιο πριν: ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό ή έχουν βρει καταφύγιο σε κάποιο εγκαταλελειμμένο σπίτι ακόμα και σε συνοικίες «πέραν πάσης υποψίας». «Ο αριθμός τους έχει χτυπήσει κόκκινο», σχολιάζει στην «Κ» η κ. Ιωάννα Περτσινίδου, υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας της Praksis, που εξίσου παρατείνει για δεύτερη βδομάδα το ωράριό του έως τις 9.30 μ.μ. «Δεν έχουμε ακριβή αριθμητικά στοιχεία για εξώσεις και τις διακοπές ρεύματος, όμως είναι ενδεικτικό ότι τα χρέη των νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ το 2014 ήταν 300.000 ευρώ και τώρα έχουν φτάσει στο 1 δισ.», διευκρινίζει η κ. Περτσινίδου. Με έναν σάκο στον ώμο πολλοί φιλοξενούνται σε φίλους ή καταφεύγουν σε συγγενείς στο χωριό. «Δυστυχώς, επικρατούν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Είναι ελπιδοφόρο, ωστόσο, ότι οι φορείς συνεργάζονται πλέον αρτιότερα, έχουν κάνει γνωστό το έργο τους στους έχοντες ανάγκη, οι οποίοι τους δείχνουν πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. «Εχει αρχίσει να αλλάζει η φιλοσοφία της προσέγγισης του προβλήματος, προκειμένου να βρεθούν οριστικές λύσεις», υπογραμμίζει η κ. Περτσινίδου, «ήδη βρίσκεται εν εξελίξει επίσημη καταγραφή των αστέγων, ενώ θετικό σημάδι είναι και η παράταση του εθνικού προγράμματος “Στέγαση και Επανένταξη” του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή