Παραίτηση στον Δήμο Αθηναίων για το φιάσκο της ρόδας

Παραίτηση στον Δήμο Αθηναίων για το φιάσκο της ρόδας

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παράπονά σου στον δήμαρχο! Ρήση καταγεγραμμένη στο λαϊκό ρεπερτόριο των «αψιμαχιών» μεταξύ πολιτών, η οποία περιγράφει την επίστρωση… εύκολης διαμαρτυρίας κατά του δημάρχου Γιώργου Καμίνη για την περιβόητη ρόδα παρατήρησης στην πλατεία Συντάγματος. Πόσο μάλλον που η εν λόγω διαμαρτυρία, χωρίς ζύγισμα των αρμοδιοτήτων, δίνει αφορμή σε άστοχες πολιτικές βολές και σχόλια. Αλλωστε, η υπόθεση δεν στερείται πολιτικής διάστασης, όπως φαίνεται από τη χθεσινή παραίτηση του Χρήστου Τεντόμα, δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), που χειρίστηκε από την αρχή το θέμα της ρόδας.

Ειδικότερα, ο Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος χθες υπέβαλε την παραίτησή του από τον ΟΠΑΝΔΑ, ανέλαβε πολιτικά την ευθύνη για το φιάσκο με τη ρόδα στο Σύνταγμα, η οποία ουδέποτε λειτούργησε και έπειτα από χθεσινή απόφαση του δήμου της Αθήνας απομακρύνθηκε από την κεντρική πλατεία της ελληνικής πρωτεύουσας. Μάλιστα, ο κ. Τεντόμας διαφήμιζε την πρωτοβουλία της ρόδας τις προηγούμενες ημέρες στην προσωπική του σελίδα στα social media, κόντρα στις αντιδράσεις που υπήρχαν τόσο στον Δήμο Αθηναίων όσο και μεταξύ των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις αντιρρήσεις της συμπολίτευσης εντός του δημοτικού συμβουλίου για την τοποθέτηση της ρόδας συμμερίζονταν και υψηλά ιστάμενα στελέχη του Δήμου Αθηναίων. Οι αντιρρήσεις είχαν κατά κύριο λόγο να κάνουν με την ασφάλεια, τη διάρκεια του μισθώματος και, βέβαια, την αισθητική εικόνα.

Ετσι, από προχθές το βράδυ και αφού η ρόδα δεν λειτουργούσε, είχαν αρχίσει να απομακρύνονται τα βαγόνια της, λόγω των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε, τελικά, να ζητήσει την απομάκρυνσή της λαμβάνοντας υπόψη δύο στοιχεία. Πρώτον, ότι η νέα μελέτη της εταιρείας που ανέλαβε την εργολαβία της εγκατάστασης δεν θα ήταν έτοιμη νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου, οπότε και οι μελετητές της θα υπέβαλλαν στον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης παρόμοιων εγκαταστάσεων TUV τον νέο φάκελο.

Από την πλευρά, η εταιρεία Venus Eurofreight, που έχει τα δικαιώματα χρήσης της ρόδας παρατήρησης τύπου Giant R40 για την Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανέγερσή της πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο και πολύπειρο προσωπικό της ιδιοκτήτριας ολλανδικής εταιρείας. Ο έλεγχος των μελετών και η πιστοποίησή τους από τον ανεξάρτητο φορέα TUV Nord Hellas ήταν δυνατό να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης και κατόπιν αυτές θα προσκομίζονταν στην επιτροπή του δήμου για έλεγχο και χορήγηση της άδειας λειτουργίας της. Στη διάρκεια των ελέγχων των μελετών υπήρξαν διευκρινιστικές ερωτήσεις από τον φορέα πιστοποίησης, οι οποίες λόγω των εορταστικών ημερών δεν μπόρεσαν να απαντηθούν άμεσα από τους κατασκευαστές. Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε με πρωτοβουλία των Ολλανδών ιδιοκτητών της ρόδας μέσω της εταιρείας μας ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να προσκομισθούν τα τεχνικά στοιχεία που να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και να υπερκαλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας της ρόδας παρατήρησης. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τις δημοτικές αρχές και συμμορφούμενοι στην απόφαση του δήμου θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες στην αποξήλωσή της». Η εταιρεία που είχε αναλάβει την εργολαβία της εγκατάστασης θα επωμιστεί όλα τα έξοδα της απομάκρυνσης της ρόδας· εξάλλου, ο Δήμος Αθηναίων δεν θα συμμετείχε οικονομικά σε καμία πτυχή της ρόδας.

Ο δεύτερος λόγος που ο δήμος αποφάσισε το ξήλωμα της ρόδας ήταν η αντίδραση του κοινού και του Τύπου, που κατέδειξε ότι το πολιτικό κόστος θα ήταν δυσανάλογο εν σχέσει με την προσφορά της ρόδας στην πλατεία Συντάγματος και μάλιστα κυριολεκτικά κατόπιν εορτών.

Την ίδια ώρα, η δημοτική παράταξη « Αθήνα Μπορείς» με επικεφαλής τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, με την οποία εξελέγη δημοτικός σύμβουλος ο κ. Τεντόμας, με χθεσινή ανακοίνωσή της πήρε σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, επικρίνοντάς τον για «προχειρότητα» στο θέμα της ρόδας αλλά και στην εν γένει πολιτική του στην προεδρία του ΟΠΑΝΔΑ. «Μόνο άγνοια μπορεί να δικαιολογήσει την όποια άμεση ή έμμεση σύνδεση του προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ και δημοτικού συμβούλου Χρ. Τεντόμα με τη δημοτική μας παράταξη. Και για να είμαστε πιο ειλικρινείς, το μόνο που μας συνδέει είναι ότι ο Χρ. Τεντόμας αφού χρησιμοποίησε τη δημοτική μας παράταξη και τους χιλιάδες συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν για την εκλογή του, αμέσως μετά αποστάτησε και ανεξαρτητοποιήθηκε έτσι ώστε ανενόχλητος να είναι αναπόσπαστο τμήμα της διοίκησης της σημερινής δημοτικής αρχής», τόνισε με ανακοίνωσή του ο Αρης Σπηλιωτόπουλος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Τεντόμας εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να συγκροτήσει δημοτική παράταξη ώστε να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας στις επόμενες εκλογές το 2019 ως υποψήφιος της Κεντροδεξιάς. Ετσι, δεν αποκλείεται, η κινητικότητα αυτή να εξηγεί και τους υψηλούς τόνους της πλευράς Σπηλιωτόπουλου. Βέβαια, όπως τόνισαν στην «Κ» στελέχη του δήμου, ο κ. Τεντόμας είχε επιλεγεί για τη θέση στον ΟΠΑΝΔΑ από την παράταξη του κ. Σπηλιωτόπουλου, ακριβώς στο πλαίσιο της αναλογικότητας στη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου, απαντώντας έτσι και στον κ. Σπηλιωτόπουλο που επιχειρεί να χρεώσει την υπόθεση στον Γ. Καμίνη. Ωστόσο, και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Παιδείας επί Ν.Δ. αναφέρει πως «εκκρεμεί μια ουσιαστική και εις βάθος έρευνα που θα φωτίσει όλες τις πλευρές μιας σκοτεινής απόφασης που η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ προσπαθεί με διαρροές να μετακυλίσει στον δήμαρχο της Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή