ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο σύστημα προμηθειών σε ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

neo-systima-promitheion-se-asfalismenoys-eopyy-2167784

Στην αλλαγή του συστήματος προμήθειας οπτικών, ορθοπεδικών και αναπνευστικών ειδών, προϊόντων ειδικής διατροφής και άλλων ιατροτεχνολογικών ειδών, όπως π.χ. επιθεμάτων κατάκλισης, από τους ασφαλισμένους προχωράει από τον νέο χρόνο ο ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο των συμβάσεων που καλούνται τα τελευταία 24ωρα να υπογράψουν οι πάροχοι-προμηθευτές, οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν πλέον τα είδη αυτά χωρίς να χρειάζεται να τα προπληρώσουν στον προμηθευτή και να περιμένουν μετά να αποζημιωθούν από τον οργανισμό. Παραδείγματος χάριν, σήμερα ένας ασφαλισμένος για την αγορά γυαλιών οράσεως (για τα οποία ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει 100 ευρώ ανά τετραετία) καταβάλλει ο ίδιος τη δαπάνη. Στη συνέχεια, καταθέτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια περιφερειακή διεύθυνση και μετά τον σχετικό έλεγχο ξεκινάει η διαδικασία αποζημίωσης. Ανάλογα με την περιφερειακή διεύθυνση στην οποία θα απευθυνθεί, η αποζημίωσή του μπορεί να γίνει σε διάστημα από δύο έως και οκτώ μηνών.

Με τον νέο τρόπο, η προμήθεια θα γίνεται χωρίς προπληρωμή του ασφαλισμένου, αφού ο προμηθευτής θα αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, η έγκριση της ιατρικής γνωμάτευσης-παραπεμπτικού για την αναγκαιότητα αγοράς των ειδών αυτών θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του πολίτη στους ελεγκτές γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ είναι να ισχύσει ο νέος τρόπος προμήθειας των ειδών αυτών από τις 2 Ιανουαρίου 2017 και για τον λόγο αυτόν βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους προμηθευτές για την υπογραφή των νέων συμβάσεων, οι οποίες επιπροσθέτως θα έχουν συγκεκριμένους όρους ως προς την ποιότητα των παροχών-υπηρεσιών των προμηθευτών. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για υλικά και υπηρεσίες που κοστίζουν «ακριβά» στον οργανισμό. Είναι ενδεικτικό ότι η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για παροχές ειδικής αγωγής ανέρχεται στα 106 εκατομμύρια ευρώ –εκ των οποίων 82 εκατ. ευρώ είναι μόνο για λογοθεραπεία– όταν μάλιστα η δαπάνη για τις ιατρικές εξετάσεις είναι 108 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ σχολιάζαν, μάλιστα, ότι το ποσό για τις παροχές ειδικής αγωγής είναι ανεπίτρεπτα υψηλό. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μελέτη για να προσδιοριστούν οι ανάγκες σε υπηρεσίες ειδικής αγωγής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καθοριστεί ο κλειστός προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία παροχών για το 2017.