Το 20ό γούρι των Φίλων του Μεγάρου συνδυάζει μουσική και Ευρώπη

Το 20ό γούρι των Φίλων του Μεγάρου συνδυάζει μουσική και Ευρώπη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λύρα στο χέρι η Ευρώπη έχει εξημερώσει με τη μουσική της τον άλλοτε μαινόμενο ταύρο. Ελπίδα και μαζί ευχή στέλνει «η Μουσική Ευρώπη», το γούρι του 2017 από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Σύμφωνα με τη δημιουργό του, ζωγράφο Ιόλη Ξιφαρά, «αρχικό έναυσμα για το γούρι ήταν η ανακοίνωση προ μηνών σχετικά με την πρόθεση διακοπής της λειτουργίας της Ορχήστρας Νέων της Ευρώπης. Για όσους είμαστε ευαισθητοποιημένοι στην κλασική μουσική, αυτό ήταν ένα σοκ» λέει η καλλιτέχνις, προσθέτοντας: «Εδώ και περίπου 7 χρόνια βρίσκομαι σχεδόν καθημερινά στο Μέγαρο ως ακροάτρια. “Θα θέλαμε πολύ να δοκιμάσεις να κάνεις το γούρι”, μου πρότειναν, κίνηση ιδιαίτερα τιμητική, καθώς φέτος συμπληρώνονται τα 20 χρόνια του Μεγάρου. Ξεκίνησαν με Μόραλη, έχουν συμπεριλάβει δημιουργίες Τσαρούχη, Εγγονόπουλου κι εγώ “κλείνω” την κασετίνα. Σε μία δύσκολη εποχή, τόσο για την κοινωνία όσο και για το Μέγαρο, έκαναν μία κίνηση ανανέωσης, αλλά και ρίσκου να απευθυνθούν σε ένα νέο καλλιτέχνη, και αυτό με άγγιξε».

Για το τελικό γούρι προηγήθηκε αλληλεπίδραση με φιλόμουσους. «Η μουσική εξευγενίζει, είναι ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ παιδείας και ήθους. Κυριαρχεί σε όλα τα γεγονότα της ζωής μας, είναι η λαλιά ενός τόπου. Μαζί με τη φιλοσοφία, είναι τα δύο πράγματα που προσφέραμε στην Ευρώπη», λέει η κ. Ξιφαρά. Και εκτιμά: «Ως φιλοευρωπαΐστρια η ίδια και διανύοντας μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο κατακερματισμού, δεν γνωρίζω βέβαια αν η Τέχνη μπορεί να φανεί ανώτερη από τις κοινωνικές αναταραχές, σίγουρα όμως η ενασχόληση με αυτήν διευρύνει το πνεύμα του ανθρώπου και δημιουργεί μια προσήλωση σε κάτι υψηλότερο, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεσαι πλέον κάποια άλλα θέματα ως λιγότερο σημαντικά. Δεν μπορεί να είμαστε Ευρώπη μόνο για να παίρνουμε τις επιδοτήσεις. Η ιδέα της δικής μου Ευρώπης έχει ευρύτερους ορίζοντες, μία συγκεκριμένη θέαση των πραγμάτων. Πρέπει όμως να προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τα πιστεύω μας, ώστε να γίνουμε πιο δυνατοί, ακόμη και μπροστά σ’ αυτούς που μας αδίκησαν. Η φιλοπατρία που επικαλούνται πολλοί, μόνο μέσα από την παιδεία μπορεί να προσδιοριστεί σωστά. Κι αυτή με τη σειρά της περνάει μέσα από τον πολιτισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή