Ενεργειακή επάρκεια παρά το κύμα ψύχους τονίζει το υπ. Ενέργειας

Ενεργειακή επάρκεια παρά το κύμα ψύχους τονίζει το υπ. Ενέργειας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, χθες, στο υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τονίστηκε ότι δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης, τόσο εξαιτίας της κακοκαιρίας όσο και εν όψει της Πρωτοχρονιάς. Ολοι οι εμπλεκόμενοι, πάντως, παραμένουν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ήδη πριν από τα Χριστούγεννα υπήρξε «συναγερμός» για το θέμα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, δεδομένου ότι είναι αυξημένη τόσο η εγχώρια ζήτηση όσο και η ζήτηση στην Ευρώπη, με συνέπεια να είναι αυξημένες οι εξαγωγές ηλεκτρισμού από τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε λόγω της αναστολής λειτουργίας πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία και παρά το γεγονός ότι είχε αποκλιμακωθεί, οι κακές καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι την έχουν αναζωπυρώσει. Η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ όλες οι λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο που η ζήτηση είναι αυξημένη, τόσο από την οικιακή κατανάλωση λόγω ψύχους όσο και για ηλεκτροπαραγωγή, η ΔΕΠΑ παρέλαβε στις 26 Δεκεμβρίου 2016 ένα μεγάλο φορτίο 130.000 κ.μ. από την Αλγερία, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική εταιρεία Sonatrach για την εισαγωγή ενός επιπλέον φορτίου, πέραν των συμβατικών, το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί νωρίτερα από τις 9 Ιανουαρίου 2017. Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα φορτία αερίου, η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κ.μ., στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κ.μ. και στις 30 Ιανουαρίου, επίσης 120.000 κ.μ., όλα από την Αλγερία. Σημειώνεται ότι πρόβλημα υπάρχει και στο ενεργειακό σύστημα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα η BOTAS να έχει περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή