Τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν για διπλές εξεταστικές

Τα ΑΕΙ θα αποφασίζουν για διπλές εξεταστικές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα μαθήματα των θερινών εξαμήνων θα μπορούν να εξεταστούν τον Φεβρουάριο οι επί πτυχίω φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, με στόχο να αποφοιτήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προτίθεται να αναθέσει στα ίδια τα ΑΕΙ/ΤΕΙ την αρμοδιότητα να αποφασίζουν πώς θα χειρίζονται το θέμα των διπλών εξεταστικών.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου με υπουργική απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα στους επί πτυχίω φοιτητές να εξεταστούν στην προσεχή εξεταστική τον Φεβρουάριο σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξαρτήτως εάν αυτά διδάσκονται στο χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο. Η ίδια απόφαση έχει ληφθεί όλα τα χρόνια από το 2014 και μετά, αρχικά λόγω των ρυθμίσεων περί διαγραφής των «αιωνίων» φοιτητών, που είχαν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών που δινόταν εκ του νόμου 4009/2011 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Βέβαια, η διπλή εξεταστική «καθιερώθηκε» τα τελευταία χρόνια και εξαιτίας της πίεσης των φοιτητών να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες για μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ ένας άλλος λόγος, που ενισχύθηκε λόγω της κρίσης, είναι η διευκόλυνση των φοιτητών να αποφύγουν το κόστος σπουδών εάν σπουδάζουν μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους.

Από την άλλη, ο κ. Γαβρόγλου, πλην της υπουργικής απόφασης για την εξεταστική περίοδο του Φεβρουαρίου, προτίθεται να αλλάξει την καθιερωθείσα τα τελευταία χρόνια πρακτική, με νομοθετική ρύθμιση που θα μεταφέρει στα ΑΕΙ την αρμοδιότητα της απόφασης για τις διπλές εξεταστικές. Αλλωστε, σημαντική μερίδα διδασκόντων θεωρεί ότι με τις διπλές εξεταστικές υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο, αφού τα ιδρύματα κινούνται στον ρυθμό των συχνών εξετάσεων. «Το σημαντικό δεν είναι οι φοιτητές να έχουν πολλές ευκαιρίες να τελειώσουν τις σπουδές τους με πασαλείμματα. Αυτό που οφείλουμε είναι να δώσουμε βάρος στον έλεγχο της προόδου του φοιτητή κατά τη διάρκεια των σπουδών του», ανέφερε στην «Κ» η κ. Νιόβη Παυλίδου, καθηγήτρια του ΑΠΘ. Το ζητούμενο πλέον είναι εάν τα όργανα των ΑΕΙ θα υποκύπτουν στις πιέσεις των φοιτητικών παρατάξεων για διπλές εξεταστικές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή