Ομογενείς και πρώην σύμβουλος του Ομπάμα δίνουν λύσεις

Ομογενείς και πρώην σύμβουλος του Ομπάμα δίνουν λύσεις

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Απλές τεχνολογικές λύσεις για την επίλυση απλών καθημερινών προβλημάτων». Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται η φιλοσοφία έναρξης του φιλόδοξου atlantis project από ομάδα Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

«Σε μια συνάντηση εργασίας έμαθα για μια εφαρμογή που είχε δημιουργήσει η Google μετά την αύξηση των προσφυγικών ροών στη Μυτιλήνη: μια εφαρμογή με οδηγίες επιβίωσης στα ελληνικά και τα αραβικά, ένα πολύ απλό εργαλείο για τις δυνατότητες της εταιρείας-κολοσσού με τεράστιο, ωστόσο, κοινωνικό αντίκτυπο στους πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία», διηγείται στην «Κ» ο κ. Αγγελος Μουζακίτης, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο εργάζεται στο Λονδίνο ως επικεφαλής digital μάρκετινγκ. Ετσι γεννήθηκε η ιδέα για τo www.atlantis-project.gr.

Η πρόταση των νεαρών ομογενών περιλαμβάνει δύο στάδια: αρχικά διαδικτυακή διαβούλευση γύρω από ένα ακανθώδες θέμα, που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και απαιτεί άμεση επίλυση, και εν συνεχεία την εξεύρεση λύσης από ειδήμονες στον χώρο της τεχνολογίας. «Αλλοτε θα σχεδιάζουμε μια λύση “κομμένη και ραμμένη” στα ελληνικά δεδομένα και άλλοτε θα προτείνουμε κάποια καλή πρακτική που εφαρμόζεται στο εξωτερικό».

Η όλη προσπάθεια θα ήταν αδύνατη αν η ομάδα δεν κέρδιζε τη συνεργασία της agora, της πλατφόρμας διαδικτυακής διαβούλευσης διεθνούς κύρους. «Η δημιουργός της agora, Elsa Sze, που διετέλεσε σύμβουλος τεχνολογίας του Μπαράκ Ομπάμα και έχει εργαστεί στο ΔΝΤ –αλλά όχι για το ελληνικό ζήτημα– στο άκουσμα της ιδέας μας πρόσφερε αφιλοκερδώς την πλατφόρμα, καθώς την ενδιαφέρει να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικής πραγματικότητας στην Ελλάδα», περιγράφει ο κ. Μουζακίτης. «Μέσω της agora οι πολίτες θα συζητούν για καθορισμένο χρονικό διάστημα πιθανές λύσεις για ένα υπαρκτό πρόβλημα». Ηδη αιτήσεις συμμετοχής έχουν καταθέσει 30 άτομα, ενώ στην «ατζέντα» διαβούλευσης έχουν ενταχθεί η πολιτική, η ανεργία, η εκπαίδευση, το προσφυγικό, τα ναρκωτικά και τα αδέσποτα. «Στις ΗΠΑ διαθέτουν μια εφαρμογή που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πολιτικό να συνομιλεί σε πραγματικό χρόνο με πολλούς πολίτες, οι φωνές των οποίων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται μία». Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. «Επίσης, στο εξωτερικό εφαρμόζεται οικογενειακός προγραμματισμός στα ζώα μέσω πρακτικών έξυπνου περιορισμού γεννήσεων», προσθέτει, «τσιπάρονται όλα τα ζώα και συνυπολογίζεται η πληθυσμιακή τους σύνθεση ανά περιοχή με τον κύκλο αναπαραγωγής του κάθε είδους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή