Γιορτές στα ακριτικά νησιά με απαγορευτικό

Γιορτές στα ακριτικά νησιά με απαγορευτικό

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μποφόρ λυσσομανάνε στα πελάγη και σαρώνουν τις ράχες των νησιών του Αιγαίου. Ειδικά στα πιο μικρά απ’ αυτά, εκεί όπου θέλει γενναία απόφαση για να μείνεις τον χειμώνα, οι λίγοι κάτοικοι περνούν τις γιορτές ήσυχα, οικογενειακά, απολαμβάνοντας τις ομορφιές που η αιγαιοπελαγίτικη φύση μπορεί να προσφέρει απλόχερα, ακόμα κι όταν δεν μπορείς να το φανταστείς.

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο τηλέφωνο, κάθομαι απέναντι σε μια πανέμορφη αετογερακίνα που φροντίζουμε. Εσύ;», ρωτά αφοπλιστικά η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά – Αλιφέρη. «Είναι δύσκολος ο χειμώνας στα νησιά. Χθες δεν έγινε δρομολόγιο με το καράβι, λόγω αέρα, αναβλήθηκε για σήμερα», μας έλεγε την Τετάρτη.

Αρκετοί κάτοικοι των νησιών, ειδικά των μικρών, φεύγουν τις γιορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς κι όχι μόνο. Ανεβαίνουν στην Αθήνα ή αλλού για να δουν τα παιδιά τους, για να περάσουν καλύτερα τον χειμώνα ή για να νιώσουν το κλίμα των γιορτών. Παρ’ όλα αυτά πάνω από 400 άτομα βρίσκονταν στην Τήλο. «Εδώ σε μας δεν γίνονται πολλά πράγματα. Δεν έχουμε τις πολυτέλειες για εορταστικές εκδηλώσεις. Αυτό που κυριαρχεί είναι η παρέα και η οικογένεια. Το πρωί στο καφενείο, γύρω από τη σόμπα, χαρτάκι και συζήτηση, το μεσημέρι στο σπίτι, το βραδάκι στο κουτουκάκι, στο Μεγάλο Χωριό ή στο Λιβάδι», λέει στην «Κ» η κ. Αλιφέρη. Κι όποτε ο καιρός ανοίγει, μια βόλτα στη μοναδική φύση…

Τα προβλήματα δεν κάνουν βέβαια διακοπές. Το πιο μεγάλο πρόβλημα των νησιών, ειδικά των πιο μικρών, είναι η έλλειψη γιατρών. Η Τήλος τώρα δεν έχει κανέναν γιατρό! «Γύρω γύρω έχουμε θάλασσα, που συχνά είναι ανταριασμένη. Δεν μπορεί να φροντίζει την υγεία τόσων ανθρώπων ένας αγροτικός γιατρός, που μόλις έχει τελειώσει τη σχολή. Πρέπει η πολιτεία να δώσει μεγάλα κίνητρα, όπως έδωσε στους εκπαιδευτικούς, και βεβαίως όχι μισθούς πείνας αλλά καλές αμοιβές, για να έρθουν γιατροί στα νησιά. Οι διακομιδές των ασθενών κοστίζουν περισσότερο. Υπολογίσαμε σε ένα 16μηνο, όχι πολύ παλιότερα, πως οι ιατρικές διακομιδές από την Τήλο κόστισαν στο κράτος 99.000 ευρώ!», υπογραμμίζει η δήμαρχος. Μεγάλο πρόβλημα και τα δρομολόγια των καραβιών, που έχουν αραιώσει. Μόνο δύο φορές τη βδομάδα πιάνει το καράβι για τον Πειραιά, και άλλες δύο ένα τοπικό.

Στην ταβέρνα του Μανώλα, στην ακριτική Ψέριμο, «βρήκαμε» τον Γιώργο Τρικοίλη, μάγειρα και ιδιοκτήτη. Την προηγούμενη μέρα είχε πολύ αέρα, έβρεξε κιόλας, ενώ είχε και κρύο. «Σε μας έχουν έρθει μερικά άτομα, κι έτσι από 20-25 που είμαστε γενικά τον χειμώνα, τώρα είμαστε καμιά 40αριά», μας λέει. Το μεσημέρι, η ταβέρνα – καφενείο μαζεύει κάποιο κόσμο, λιγότερους το βραδάκι. «Οταν έχει άσχημο καιρό, οι περισσότεροι κάθονται στο σπίτι τους. Στις 7 μ.μ. ερημιά. Είναι και μεγάλες ηλικίες, οι περισσότεροι πάνω από 70. Οι πιο νέοι μαζευόμαστε στα ταβερνάκια, με κρασάκι και καλό μεζεδάκι», λέει στην «Κ» ο κ. Τρικοίλης. Ψαρεύει ο ίδιος, οπότε δεν λείπει το χταπόδι, το καλαμάρι, το ψαράκι, ενώ έχει και δικό του χοιρινό, καθώς και λαδάκι.

«Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη γιατρού». Και η συγκοινωνία δεν είναι εύκολη, μέρα παρά μέρα έχει φέρι-μποτ από Κάλυμνο, αλλά όχι όταν φυσάει πολύ. Τα σπίτια στην Ψέριμο δεν έχουν βέβαια τον εξοπλισμό για κρύο και βαρύ χειμώνα. Ετσι όταν πέφτει αρκετά η θερμοκρασία μπαίνουν μπροστά οι ξυλόσομπες, τα λίγα παλιά τζάκια και κάποια κλιματιστικά.

Ανεμοδαρμένη η Ανάφη, αλλά «ακόμα ο καιρός δεν μας έχει πιάσει πολύ. Εχουμε ήλιο», μας λέει την Πέμπτη το μεσημέρι η κ. Ιωάννα, δημοτική υπάλληλος. Στην Ανάφη βέβαια και ειδικά στη Χώρα ξέρουν από αέρηδες. Και από κει έχει φύγει κόσμος για Αθήνα και παραπέρα. Περίπου 200 άτομα έχουν μείνει. «Εδώ περνάμε τις γιορτές ήσυχα και οικογενειακά. Τη μια μέρα θα μαζευτούμε στο ένα σπίτι, την άλλη στο άλλο. Τα καφενεία και τα καφέ μπαρ είναι ανοιχτά και μαζεύεται κάποιος κόσμος εκεί τα μεσημέρια. Και δύο ψητοπωλεία που έχει η Χώρα ανοίγουν, αλλά όχι κάθε μέρα», λέει η κ. Ιωάννα. Οι ταβέρνες είναι… ετοιμοπόλεμες, αλλά κατόπιν παραγγελίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή