Εκρηξη με φόντο τα λαθραία τσιγάρα

Εκρηξη με φόντο τα λαθραία τσιγάρα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πόλεμο μεταξύ αντίπαλων ομάδων που ερίζουν για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου τσιγάρων συνδέει η αστυνομία τη βομβιστική επίθεση –χθες τα ξημερώματα– σε σπίτι στα Ανω Λιόσια. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 4 π.μ. στην είσοδο μονοκατοικίας επί της οδού Σινά 8, στην οποία μένουν ένας 69χρονος ομογενής από το Καζαχστάν και η σύζυγός του. Η βόμβα ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη της μονοκατοικίας, αλλά και σε πέντε γειτονικά σπίτια, ενώ από το ωστικό κύμα φθορές υπέστησαν και τέσσερα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο σημείο της έκρηξης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους αξιωματικούς της Ασφάλειας που μετέχουν στην έρευνα, η βόμβα αποτελείτο από ποσότητα εκρηκτικής ύλης –πιθανόν αμμωνιοδυναμίτιδας–, πυροκροτητή και βραδύκαυστο φιτίλι. Τη στιγμή της βομβιστικής επίθεσης, στο σπίτι βρίσκονταν ο 69χρονος ομογενής και η σύζυγός του, καθώς επίσης κι ένας αλλοδαπός υπήκοος Γεωργίας ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα φρουρού. Και οι τρεις εξετάστηκαν χθες από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας που ανέλαβαν τη διερεύνηση της υπόθεσης. Δήλωσαν έκπληκτοι για το συμβάν και άγνοια για τα κίνητρα των δραστών. Στο σπίτι λειτουργούσαν ακόμα κάμερες παρακολούθησης, που κατά μία εκδοχή δεν λειτουργούσαν λόγω διακοπής στην ηλεκτροδότηση.

Πλην των τριών, κατάθεση στους αστυνομικούς της Ασφάλειας κλήθηκε να δώσει και ο 44χρονος γιος της οικογένειας, ο οποίος διαμένει σε άλλη περιοχή του λεκανοπεδίου και –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης. Το 2001, ο 29χρονος, τότε, γιος της οικογένειας των ομογενών είχε συλληφθεί στην Ελλάδα για λαθρεμπόριο τσιγάρων, κατηγορία για την οποία απαλλάχθηκε στη συνέχεια από την ελληνική Δικαιοσύνη. Το 2011, ωστόσο, εις βάρος του εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις διωκτικές-ανακριτικές αρχές της Γερμανίας και πάλι για συμμετοχή του σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων. Σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος συνελήφθη δύο χρόνια αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2016, και εκδόθηκε στη Γερμανία. Εξέτισε ποινή φυλάκισης έξι μηνών και το διάστημα που ακολούθησε, επέστρεψε στην Ελλάδα. Στους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας που μίλησαν χθες μαζί του, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ως κατασκευαστής ακινήτων στη Ρωσία. Η βομβιστική επίθεση στην πατρική κατοικία του στα Ανω Λιόσια αποδίδεται από τους αστυνομικούς σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών που ενδέχεται να σχετίζεται με υποθέσεις λαθρεμπορίας τσιγάρων, δίχως προς το παρόν να υπάρχει κάποιο χειροπιαστό εύρημα που να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ. Τον περασμένο Μάιο, ένας 60χρονος ομογενής από το Καζαχστάν, σεσημασμένος για λαθρεμπόριο τσιγάρων, είχε βρεθεί νεκρός σε αρδευτικό κανάλι του Μόρνου. Ηταν δεμένος με χειροπέδες και στην πλάτη του είχε ένα σακίδιο γεμάτο πέτρες. Θα ερευνηθεί πιθανή συσχέτιση των δύο υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή