«Ανυπόστατη κινδυνολογία, χυδαίος λαϊκισμός»

«Ανυπόστατη κινδυνολογία, χυδαίος λαϊκισμός»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οσοι επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν». Με τον τρόπο αυτό σχολίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Patients who should live are dying: Greece’s public health meltdown» (ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν, πεθαίνουν: η κατάρρευση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα), το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση του ΕΣΥ αναπαράγοντας την έντονη ρητορική του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχ. Γιαννάκου. Το δημοσίευμα βασίζεται κυρίως σε δηλώσεις του κ. Γιαννάκου για να περιγράψει ένα «επικίνδυνο» για τους ασθενείς ΕΣΥ λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά, τις οποίες συνδέει με υποχρηματοδότηση –λόγω κρίσης– της Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, αφού επισημαίνει ότι το δημοσίευμα δεν στηρίζεται σε τεκμηριωμένη μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τονίζει ότι «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη». Και προσθέτει «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται, “γιατρεύει τις πληγές” της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6% – 4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια”, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της». Η δήλωση του υπουργού καταλήγει «η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή