«Σκηνοθετημένος» ο βιασμός

«Σκηνοθετημένος» ο βιασμός

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτη ιστορία σκηνοθέτησαν, σύμφωνα με όσα ομολόγησαν χθες ενώπιον της αστυνομίας, δύο Αφγανοί, προκειμένου να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης σε σχέση με τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους για άσυλο.

Ειδικότερα, οι δύο Αφγανοί κατήγγειλαν αρχικά στην αστυνομία ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά, κοντά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, δύο άγνωστοι δράστες, φορώντας κράνη και φουλάρι, κατέβηκαν από μια μοτοσικλέτα και με την απειλή μαχαιριού ακινητοποίησαν 20χρονη και 19χρονο από το Αφγανιστάν και ότι, σε παραπλήσιο χωράφι, έδεσαν τον έναν σε δέντρο και τον μαχαίρωσαν στην κοιλιά, ενώ ο ένας δράστης καταγγέλθηκε ότι κρατούσε την κοπέλα για να τη βιάσει ο δεύτερος. Τα φερόμενα ως θύματα οδηγήθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Η είδηση, αρχικά του βιασμού και του τραυματισμού, προκάλεσε σάλο στην τοπική κοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με φόντο τα επεισόδια που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες στη Λέσβο σε σχέση με το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες της αστυνομίας, στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν τα τραύματα, αλλά και ο βιασμός, γεγονός το οποίο εξήγησε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, Νίκος Βερβέρης, στην «Κ», σημειώνοντας ότι «ο άντρας αυτοτραυματίστηκε, ενώ ο “βιασμός” έγινε με τη συναίνεση της κοπέλας». Η αστυνομία τούς παρέπεμψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα χρονιά δεν μπήκε συνολικότερα με τους καλύτερους οιωνούς στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού. Παρά το ότι περισσότεροι πρόσφυγες μεταφέρονται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με ευθύνη και έξοδα της Υπατης Αρμοστείας, έχοντας λάβει την κάρτα ασύλου, πολλοί από αυτούς που μένουν πίσω, περιμένοντας να περάσουν από συνέντευξη από την Επιτροπή Ασύλου, έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μη θερμαινόμενες σκηνές και σε θερμοκρασίες τις περισσότερες φορές πρωτόγνωρες σε σχέση με τις χώρες προέλευσής τους. Ετσι πληθαίνουν τα περιστατικά γρίπης, ενώ διαπιστώνεται έλλειψη φαρμάκων. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος μεγάλος χώρος εντός του κέντρου της Μόριας, ώστε να εντάσσονται για καταγραφή οι νεοεισερχόμενοι αλλά και για τις ιατρικές εξετάσεις, μιας που, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι ΜΚΟ, αναμένεται άμεση αναδιοργάνωση στον καταυλισμό.

Από την άλλη, μειώνονται και οι αντοχές των αστυνομικών υπαλλήλων Λέσβου, που κάνουν λόγο για συνεχή έκθεσή τους σε αντίξοες συνθήκες. «Η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια είναι ασφυκτική εδώ και μήνες», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Αλεξίου. Μάλιστα, απεργία πείνας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες Αφγανός κρατούμενος ζητώντας να μην απελαθεί, ενώ συχνά διαπιστώνονται διαμαρτυρίες. Επειτα από εξώδικο της ένωσης αστυνομικών στην αστυνομική διεύθυνση, ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για όσα εξηγεί ο κ. Αλεξίου: «Καταταλαιπωρούνται οι συνάδελφοι αστυνομικοί. Καθημερινά εκτίθενται σε κίνδυνο. Κάθε μέρα έχουμε επεισόδια, φωτιές, διαμαρτυρίες. Η τοπική ηγεσία αδιαφορεί για την κατάσταση. Δεν κάνει τίποτα για να προστατέψει τον συνάδελφο, αντίθετα ταλαιπωρεί τους συναδέλφους, πολλές φορές άσκοπα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή