Δύναμη «ταχείας επέμβασης»

Δύναμη «ταχείας επέμβασης»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συγκρότηση δύναμης «ταχείας επέμβασης» προχωρεί η νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, διάδοχος του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex. Στο νέο σώμα θα μετάσχουν συνολικά 1.500 άτομα απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων. Τα στελέχη της νέας ομάδας θα λαμβάνουν μέρος σε αποστολές της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής σε σημεία της Ε.Ε. όπου μαίνονται κρίσεις, όπως το Ανατολικό Αιγαίο και η Νότια Ιταλία. Η Ελλάδα θα μετάσχει στη νέα δομή με 50 άτομα από την αστυνομία και το Λιμενικό.

Ηδη, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε διαταγή με την οποία ζητεί από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν αιτήσεις το αργότερο μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. «Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να συστήνουν ομάδες ταχείας επέμβασης ως μόνιμο σώμα, το οποίο θα τίθεται στην άμεση διάθεση του οργανισμού (εντός πέντε ημερών), σε εξαιρετικές περιπτώσεις», αναφέρεται στη σχετική διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον τίτλο «Σύσταση Ομάδας Ταχείας Επέμβασης, στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων του Frontex». Στη «δεξαμενή» των 50 ατόμων η ΕΛ.ΑΣ. θα μετάσχει με 30 άτομα και το Λιμενικό Σώμα με 20. Σε ό,τι αφορά την ΕΛ.ΑΣ. θα επιλεγούν άτομα μόνο από υπηρεσίες ελέγχου διαβατηρίων, από τις Διευθύνσεις Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης και τα τμήματα συνοριακής φύλαξης. Ενδεικτικά, στην ελληνική ομάδα ταχείας επέμβασης θα μετέχουν μεταξύ άλλων τέσσερις εμπειρογνώμονες ταυτοποίησης (screeners), τέσσερις εμπειρογνώμονες αφενημέρωσης (debriefers), δύο χειριστές σκύλων περιπολίας κ.ο.κ. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη νεοσυσταθείσα ομάδα είναι ιδιαίτερα αυστηρές, αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν για την επιλογή των αστυνομικών συνδέσμων στις πρεσβείες της χώρας στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, απαιτείται πολύ καλή γνώση αγγλικών και να έχουν την τελευταία τριετία αξιολογηθεί ως «εξαίρετοι» από τους προϊσταμένους τους. Τη συγκρότηση της νέας δύναμης με προσωπικό από υπηρεσίες αλλοδαπών και προστασίας συνόρων χαιρετίζουν οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή