Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών «βλέπουν» οι Αρχές

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών «βλέπουν» οι Αρχές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφρικανοί μετανάστες ήταν στην πλειονότητά τους αυτοί που έφθασαν από την Τουρκία στη Λέσβο τον τελευταίο μήνα του περασμένου χρόνου. Το γεγονός, μάλιστα, δημιουργεί βάσιμες υποψίες στις αστυνομικές αρχές ότι στην απέναντι όχθη έχει δημιουργηθεί κύκλωμα διακίνησης μεταναστών. Ταυτόχρονα, σημαντικός ήταν και ο αριθμός των Λατινοαμερικανών μεταναστών από τη Νότια Αμερική και από νησιά της Καραϊβικής που πέρασε στα ελληνικά νησιά, ενώ το ποσοστό των νεοφερμένων που έχουν προσφυγικό προφίλ μοιάζει να υποχωρεί. Τον Δεκέμβριο του 2016 έφτασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικά 1.259 μετανάστες και πρόσφυγες. Στη Σάμο πέρασαν 52, ενώ στη Χίο 419 άνθρωποι, από τους οποίους οι 124 είναι Σύροι, 62 Αφγανοί και 36 Ιρακινοί, αλλά 28 από το Μαρόκο, 26 έχουν δηλώσει Παλαιστίνιοι, 14 από το Κουβέιτ, 12 από το Ιράν, 9 από τον Λίβανο, 7 από τη Νιγηρία, 3 από την Αίγυπτο και το Καμερούν, 2 από το Μπανγκλαντές και από ένας από την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Σομαλία. Στη Λέσβο πέρασαν 788 άνθρωποι εκ των οποίων οι 495 ήταν Αφρικανοί, 131 από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 110 από την Αλγερία. Μόλις 35 από τους αφιχθέντες τον τελευταίο μήνα στη Λέσβο είναι Σύροι, 103 από το Αφγανιστάν και 52 από το Ιράκ. Τις δύο πρώτες ημέρες του καινούριου χρόνου, 134 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν ήδη στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στη Χίο, οργανώνεται η προσπάθεια των πολιτών και του δήμου για αποσυμφόρηση του νησιού από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Η δημοτική αρχή στηριζόμενη στη γνωμοδότηση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου προτίθεται να προβεί σε σειρά πολιτικών και νομικών μέτρων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «η συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στα ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους». Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ότι εάν φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά, θα καταρρεύσει και η συμφωνία. Ωστόσο ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, επισημαίνει στην «Κ» ότι «η εν λόγω ερμηνεία δεν αποτελεί διεθνή υποχρέωση, αλλά επιλογή της κυβέρνησης». Μάλιστα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «η ερμηνεία αυτή όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή