Στο Δημόσιο τα υποθηκοφυλακεία

Στο Δημόσιο τα υποθηκοφυλακεία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απορρόφηση από το Δημόσιο των υποθηκοφυλακείων και των εργαζομένων σε αυτά προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης. «Οχημα» θα είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, στο οποίο θα ενσωματωθεί και η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση» (ΕΚΧΑ). Το διάδοχο σχήμα θα αποτελείται από μια κεντρική διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία.

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον κ. Σταθάκη στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, έπειτα από συνάντηση με το σωματείο εργαζομένων στο Κτηματολόγιο. Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι προωθείται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος «θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας, καθώς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων υπό το καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου».

Περισσότερες λεπτομέρειες έδωσε προ μηνός ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σάρλης, σε επιστολή του προς τον σύνδεσμο των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία. Οπως ανέφερε, ο νέος φορέας θα είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου –και όχι ιδιωτικού δικαίου, όπως η ΕΚΧΑ–, προκειμένου να διασφαλιστεί απολύτως ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μια διεύθυνση και 77 περιφερειακά γραφεία τα οποία θα στελεχωθούν με τους υπαλλήλους των σημερινών υποθηκοφυλακείων – κτηματολογικών γραφείων, ενώ το πλεονάζον προσωπικό θα μεταταχθεί στα δικαστήρια.

«Ενοποιώντας τις υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων και της ΕΚΧΑ σε ένα νομικό πρόσωπο του στενού δημόσιου τομέα ήδη από το 2017 δεν ρυθμίζεται μόνον η μεταβατική περίοδος μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, αλλά ταυτόχρονα επιλύεται οριστικά το σχετικό ζήτημα, που παραμένει ανεπίλυτο από το 1998», αναφέρει ο κ. Σάρλης. Οπως εκτιμά, στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο να ψηφιστεί τον Μάρτιο.

Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε προ μηνών το υπουργείο Δικαιοσύνης (το οποίο, όμως, δεν θα εμπλέκεται στον νέο φορέα) προέβλεπε τη συγχώνευση των 397 υποθηκοφυλακείων σε 56. Η πρόταση, παρότι είναι λογική για την ηπειρωτική Ελλάδα (καθώς υπάρχουν νομοί που έχουν πάρα πολλά υποθηκοφυλακεία, λ.χ. η Μεσσηνία έχει 14), δημιουργεί πρόβλημα στα νησιά, καθώς υποχρεώνει τους πολίτες σε μία ακόμη δύσκολη μετακίνηση προς την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας (λ.χ. τα 18 υποθηκοφυλακεία των Κυκλάδων προτείνεται να συγχωνευθούν σε 2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή