Η αγωνία του μετεωρολόγου πριν από τον χιονιά

Η αγωνία του μετεωρολόγου πριν από τον χιονιά

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα ρίξει κανένα χιόνι ή τζάμπα κρυώνουμε;». Εξαλλος, χθες, ο συνάδελφος που τόσες μέρες πηγαινοέρχεται στη δουλειά μες στην παγωνιά, άσε που χθες του πάγωσε και ο θερμοσίφωνας. «Ας χιονίσει επιτέλους, να χαρεί τουλάχιστον το παιδί. Αλλιώς σκέτη ταλαιπωρία». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί Αθηναίοι περιμέναμε πιο «εκδηλωτικό» αυτόν τον χιονιά, διαβάζοντας τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ομως, μολονότι επλήγησαν με σφοδρότητα από το ψυχρό μέτωπο περιοχές στο ίδιο ή και σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος και είδαμε πρωτοφανείς εικόνες με νησιά ντυμένα στα λευκά (δυστυχώς και σε νησιά με καταυλισμούς προσφύγων), η Αττική δεν ήταν –έως χθες το βράδυ που άρχισε να χιονίζει και στα νότια προάστια– στα σχέδια του περιβόητου αντικυκλώνα που πλήττει τη χώρα από την Παρασκευή. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο επί χρόνια διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος, «απόψε το βράδυ (σ.σ. χθες) θα έχουμε νέα επιδείνωση του καιρού που θα φέρει χιόνια σε όλη την Αττική αλλά και στις περιοχές που δοκιμάστηκαν ήδη από τον χιονιά, όπως την Εύβοια και τις βόρειες Σποράδες, αλλά και τη Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη». Οπως διευκρίνισε, στις νοτιότερες περιοχές τις χώρας, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και τα χιόνια θα εγκαταλείψουν τα πεδινά.

Τι συνέβη όμως και έπεσαν έξω οι προγνώσεις της ΕΜΥ σχετικά με τα χιόνια στην Αττική; «Πράγματι, οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι η αέρια ψυχρή μάζα από τη Βόρεια Ευρώπη που αποκόπηκε πάνω από τα Βαλκάνια και καθώς στροβιλιζόταν επηρέαζε τη χώρα μας με χιονοπτώσεις θα επηρέαζε και την Αττική. Φαίνεται, όμως, ότι τα μοντέλα υπερεκτίμησαν αυτό το ενδεχόμενο, τα όποια χιόνια περιορίστηκαν στα ανατολικά και στα βόρεια του νομού» ξεκίνησε ο κ. Ζιακόπουλος. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί συνέβη αυτό. Στην αποτυχία της πρόβλεψης του χιονιά συνετέλεσαν τοπικοί παράγοντες που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. Το Σάββατο π.χ. που ήταν “σπασμένος” ο καιρός στην Αττική, μεγάλες περιοχές της Κορινθίας και της Αχαΐας, που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος, βρέθηκαν κάτω από τον χιονιά. Το ρεύμα ήταν βόρειο-βορειοδυτικό, αυτό σημαίνει ότι τοπικά αίτια που δεν μπόρεσαν να μπουν στις αρχικές συνθήκες στα μοντέλα έφεραν την αστοχία». Υπενθυμίζεται ότι για την πρόγνωση του καιρού εισάγεται στα μοντέλα ο τρέχων καιρός ως «αρχικές συνθήκες». Επειδή προφανώς δεν έχουμε τα μέσα να γνωρίζουμε τις συνθήκες σε κάθε μόριο της ατμόσφαιρας ανά πάσα στιγμή, γίνονται προσομοιώσεις με βάση επιλεγμένα σημεία. Οπως λέει, ανάλογη «αστοχία» υπήρξε και στην Κρήτη, όπου τα χιόνια έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, ενώ οι μετεωρολόγοι τα «έδιναν» 200-300 μ. ψηλότερα.

«Αυτά όμως είναι αναμενόμενα στη μετεωρολογία, καθώς τα μοντέλα της αριθμητικής πρόγνωσης καιρού δεν είναι τέλεια. Εχουμε μια χώρα με εξαιρετικά πολύπλοκο ανάγλυφο και μεγάλο μήκος ακτογραμμής. Η ακτογραμμή είναι ένας παράγοντας “θερμοϋγροασυνέχειας”, δηλαδή μια γραμμή ασυνέχειας στη θερμοκρασία και στην υγρασία». Αυτό δυσχεραίνει πολύ την εισαγωγή των αρχικών συνθηκών στα μοντέλα. «Εριξε πολύ χιόνι στα ανατολικά, στις βόρειες Σποράδες, στην Εύβοια και στην ορεινή Κρήτη. Ειδικά στην Κρήτη τα δύο μέτρα χιόνι εξέπληξαν κι εμάς».

Αύριο Τετάρτη αναμένεται συνέχιση του χιονιά κυρίως στην Κεντρική και Β. Ελλάδα (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη). Στη Ν. Ελλάδα και στην Αττική θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα τα χιόνια να περιοριστούν στα ορεινά. «Το κύκνειο άσμα του χιονιά στην Αττική θα είναι αύριο (σ.σ. σήμερα). Από Τετάρτη, χιόνια θα έχει μόνο στα ορεινά».

Τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη ήρθαν τα πάνω-κάτω στην Ευρώπη. Ενώ η Σκανδιναβία είχε ψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για την εποχή, η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια δοκιμάστηκαν από αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές. «Είναι μέσα στα περίεργα του κλίματος, χωρίς όμως να είναι πρωτοφανές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή