Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκάλεσε και χθες η κακοκαιρία, δοκιμάζοντας τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού (που σε πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε ανεπαρκής) και των κατοίκων. Βελτίωση αναμένεται από σήμερα, αλλά σε πολλές περιοχές υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες, καθώς προβλέπονται βροχοπτώσεις πάνω σε στρώσεις χιονιού. Η χθεσινή ημέρα σφραγίστηκε από τις πυκνές χιονοπτώσεις και τις κατά τόπους πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Την εικόνα συμπλήρωναν οι βροχές και οι καταιγίδες σε Ανατολική Στερεά, Σποράδες και ευρύτερα στο Αιγαίο.

Νέες περιοχές κηρύχθηκαν χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ο Εβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, λόγω έντονης χιονοθύελλας σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σαμοθράκη. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν επίσης οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Ανατολικής Μακεδονίας είναι απροσπέλαστο. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στο κέντρο της Καβάλας. Δεν λειτούργησαν τα ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας και ακυρώθηκαν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, που υπέστη κυκλοφοριακό έμφραγμα, καθώς δρόμοι στο κέντρο της πόλης πάγωσαν, ενώ το θερμόμετρο χθες το πρωί έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου. Σοβαρότατες αδυναμίες καταγράφηκαν στην παρέμβαση του δήμου, με αποκορύφωμα το πάγωμα αλατιέρων και άλλων μηχανημάτων που θα χρησιμοποιούνταν για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι! Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης προανήγγειλε ένορκη διοικητική εξέταση, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Οι νομοί Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας, Χαλκιδικής κηρύχθηκαν επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το απόγευμα ακολούθησε και η Πτολεμαΐδα.

Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες σε μη ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας σημειώθηκαν στην Πτολεμαΐδα (-18,2), στη Φλώρινα (-17,6), στη Μαυροπηγή Κοζάνης (-14,4), στο Αμύνταιο και στον Λαγκαδά (-12,8).

Συνεχίστηκε και χθες η μάχη για το άνοιγμα των δρόμων και την αποκατάσταση ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των περιοχών Κύμης, Αλοννήσου και Σκοπέλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, το απόγευμα χθες ηλεκτροδοτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων στα δύο νησιά, καθώς και αρκετά χωριά στις περιοχές της Κύμης και της Στενής. Χωρίς ρεύμα παρέμεναν το νότιο τμήμα της Σκοπέλου και το βορειοανατολικό τμήμα της Αλοννήσου.

Οχι ένας, ούτε δύο, αλλά τέσσερις σιδηροδρομικοί συρμοί ακινητοποιήθηκαν χθες στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, είτε γιατί αντιμετώπισαν προβλήματα με τη μηχανή τους είτε λόγω παγετού. Ο ένας συρμός έμεινε στον Δομοκό, ο άλλος στην Κάτω Τιθορέα και ο τρίτος στη Λάρισα. Οι συρμοί αυτοί ήταν τύπου Intercity με 200-300 επιβάτες. Ο τέταρτος ήταν της προαστιακής γραμμής Λάρισα – Θεσσαλονίκη και ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ. Ακόμη δύο μηχανές που κινήθηκαν για να βοηθήσουν αντιμετώπισαν κι αυτές πρόβλημα! Η απάντηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν η σημαντική… μείωση των δρομολογίων για σήμερα.

Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά και σήμερα σε πολλούς δήμους και περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπως και στους νομούς Χαλκιδικής, Πέλλας, Κιλκίς. Επίσης, στους δήμους Καρδίτσας, Τρικκαίων, Καλαμπάκας, σε περιοχές της Λέσβου και του Ηρακλείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή