Νέο «όχι» για άλλους δύο Τούρκους

Νέο «όχι» για άλλους δύο Τούρκους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «ακόμη και αν είναι οι χειρότεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης ζήτησε από τους δικαστές του Β΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου να αποτρέψουν την έκδοση δύο ακόμη από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που εκζητούνται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου στη γειτονική χώρα.

Οπως και η συνάδελφός του, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, η οποία ζήτησε προχθές τη μη έκδοση των δύο πρώτων Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Βουρλιώτης τόνισε στο δικαστήριο την πεποίθησή του ότι, αν εκδοθούν, θα υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς και δεν πρόκειται να έχουν δίκαιη δίκη. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε ότι κατά την κρίση του δεν τίθεται ζήτημα ελλιπούς κατηγορητηρίου –καθώς «οι πράξεις είναι επαρκώς αποτυπωμένες»– ωστόσο διερωτήθηκε αν υπάρχουν τα εχέγγυα για να τύχουν δίκαιης δίκης. «Δεν μπορούμε να πούμε “νίπτω τας χείρας μου”. Κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνον η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων –που για εμένα πάει στη βεβαιότητα– νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους», είπε ο κ. Βουρλιώτης και επεσήμανε ότι ακόμη και αν είναι «ένοχοι» ή «εχθροί της Ελλάδας» δεν θα πρέπει να εκδοθούν. «Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας, μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Ηρθαν όμως εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Ελληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

Το δικαστήριο, όπως συνέβη και με το αίτημα έκδοσης για τους δύο «πρώτους» αξιωματικούς που εξετάστηκε προχθές, επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του στις 23 του μηνός.

Οι «απολογίες» τους

Ο ένας από τους δύο αξιωματικούς, η υπόθεση των οποίων εκδικάστηκε χθες, ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο οι εκζητούμενοι προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο κατηγορούμενοι επανέλαβαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία. «Φύγαμε από τη χώρα μας για να αποφύγουμε τον θάνατο και το λιντσάρισμα. Εάν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα, θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο, όχι για να φύγουμε».

Ως προς τους μάρτυρες που εξετάστηκαν χθες από το δικαστήριο, αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάλυση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, στις κατά συρροή παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, στα βασανιστήρια, ενώ προσκόμισαν αποφάσεις δικαστηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες αρνήθηκαν για αυτούς τους λόγους την έκδοση Τούρκων υπηκόων στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, τόσο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζήτησαν η κρίση των δικαστών για τους «οκτώ» να μείνει μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και παρεμβάσεις. «Στην αδιανόητη περίπτωση που υπάρξουν (σ.σ. παρεμβάσεις), πέραν της δημόσιας καταγγελίας τους, θα τύχουν και της ανάλογης αντιμετώπισης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΕ. Στον ίδιο τόνο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητεί με ψήφισμά του οι υποθέσεις «να κριθούν αποκλειστικά και μόνο με βάση τις αρχές του κράτους δικαίου και της δίκαιης δίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή