Σε οριακή κατάσταση το Πολυτεχνείο λόγω υποχρηματοδότησης

Σε οριακή κατάσταση το Πολυτεχνείο λόγω υποχρηματοδότησης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δραματικούς τόνους περιέγραψε χθες η ηγεσία του ΕΜΠ την κατάσταση που επικρατεί στο ίδρυμα λόγω της υποχρηματοδότησής του. Η πανεπιστημιακή κοινότητα του εμβληματικού, και εκ των πλέον πλουσίων λόγω του πολύπλευρου και διεθνώς αναγνωρισμένου ερευνητικού του έργου, ΑΕΙ υποστηρίζει ότι «το ίδρυμα δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του», και κάνει έκκληση στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου τουλάχιστον να διπλασιάσει την τακτική επιχορήγηση, η οποία για τα λειτουργικά έξοδα ανέρχεται σε 3.350.000 ευρώ για το 2017. Μάλιστα, χθες ο πρύτανης Ιωάννης Γκόλιας σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι θεωρεί την έως τώρα κρατική χρηματοδότηση για το 2017 ως μία δόση, ενώ παρέμβαση έκαναν και εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων.

Συνεχείς μειώσεις

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρυτανική αρχή του ΕΜΠ, λόγω της συνεχούς μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού πολλές λειτουργίες του έχουν φθάσει σε οριακή κατάσταση. Ενδεικτικά, η επιχορήγηση για τα λειτουργικά έξοδα είναι περίπου το 30% εκείνης του 2009 (10.400.000 ευρώ). Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται η επιχορήγηση για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, όταν τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί στο 80% κατά την ίδια περίοδο.

Τα κονδύλια για σίτιση παραμένουν σταθερά κατά την τελευταία πενταετία, όταν ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί κατά 35%. Η επιχορήγηση για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου το 13% εκείνης του 2009 (1.175.000 για το 2016) και, σύμφωνα με το ίδρυμα, δεν επαρκεί πλέον ούτε για τα έξοδα αξιοπρεπούς συντήρησης των εγκαταστάσεων, που εκτιμούνται σε τουλάχιστον 2.500.000 ευρώ ετησίως. Τα πάγια έξοδα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καθαρισμός, κ.λπ.) είναι πλέον το 130% του προϋπολογισμού παρά την ύστερα από προσπάθειες μείωσή τους σε απόλυτες τιμές.

«Εχουμε πλέον προσεγγίσει “κόκκινες γραμμές” και είναι υποχρέωσή μας να αναδείξουμε αυτό το θέμα. Δεν είμαστε “στον κόσμο μας”. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, όμως αν η πολιτεία θέλει να υποστηρίξει την επιβίωση του Ιδρύματος πρέπει να προχωρήσει σε γενναία αύξηση. Διαφορετικά, βρίσκεται σε κίνδυνο η επάρκεια των σπουδών των φοιτητών και το ίδρυμα θα χάσει τη θέση που έχει και με προσπάθεια χρόνων κατέκτησε στις διεθνείς κατατάξεις», είπε ο κ. Γκόλιας ζητώντας τουλάχιστον διπλασιασμό του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΜΠ και αποφυγή μελλοντικών περικοπών. «Σε διαφορετική περίπτωση το ίδρυμα σύντομα οδηγείται σε αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας», τόνισε. Το θέμα της υποχρηματοδότησης θα τεθεί και στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Σάββατο. Στη Σύνοδο αναμένεται να παραστεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και να ενημερώσει για τα σχέδιά του σχετικά με το νέο νομικό πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών, τα εκλεκτορικά σώματα, τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το επιστημονικό βοηθητικό προσωπικό και την τύχη των συμβουλίων στα ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή