ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ambassador Eust Στάθης Ευσταθιάδης

Ο ambassador Eust Στάθης Ευσταθιάδης

Ο Στάθης Ευσταθιάδης ήταν ένας από τους τελευταίους εκπροσώπους μιας σημαντικής γενιάς δημοσιογράφων οι οποίοι άνοιξαν δρόμους σε δύσκολους καιρούς. Ο ambassador Eust, όπως τον φωνάζαμε οι νεότεροι συνάδελφοί του και διπλωμάτες που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε, ήταν ένας άνθρωπος βαθιά μορφωμένος, κοσμοπολίτης και μέχρι το τέλος αφοσιωμένος στην τέχνη του. Είχε ένα δικό του στυλ, ένα δικό του χιούμορ που πολλές φορές αιφνιδίαζε. «Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω», του έλεγε κάποιος που ήθελε να τον καλοπιάσει και εκείνος του απαντούσε: «Και τι θέλετε να κάνω, να βρω εγώ;».

Θυμάμαι πάντοτε τη σκηνή που διηγείτο όταν έμαθε για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και πέρασε με το αυτοκίνητό του να πάρει τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη από την εφημερίδα του, χωρίς να έχουν ιδέα πού θα πάνε. Αλλοι άνθρωποι, άλλες εποχές.

Ο Ευσταθιάδης ήταν μια γνώριμη φυσιογνωμία στους διαδρόμους του ΟΗΕ, στο παλιό υπουργείο Εξωτερικών, όπου μόρφωνε και ενεθάρρυνε πάντοτε τους νεαρούς διπλωμάτες. Σε μια εποχή όπου δεν υπήρχαν το Διαδίκτυο και η σημερινή υπερπληροφόρηση, αποτέλεσε πηγή πληροφοριών και γνώσης για τους αναγνώστες του.

Σε όλους εμάς που μεγαλώσαμε σε αυτό το επάγγελμα κοντά του θα μας λείψει. Εφυγε σε μια στιγμή όπου ο «κόσμος του» καταρρέει και ίσως να είναι και αυτό «σημάδι» ότι πρέπει να μιλάμε για τέλος εποχής.
 

•Η κηδεία του Στάθη Ευσταθιάδη θα γίνει σήμερα στις 13.30 στο Κοιμητήριο του Ζωγράφου.