Δυσμενείς συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων

Δυσμενείς συνθήκες στους καταυλισμούς προσφύγων

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας υπάρχουν σε αρκετούς καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι στον καταυλισμό της Softex στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν πολύ δυσμενείς συνθήκες. Οι σωληνώσεις πάγωσαν και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα ούτε και θέρμανση.

Στη Μαλακάσα οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης πάγωσαν οι σωληνώσεις και έως χθες δεν υπήρχε νερό. Η ηλεκτροδότηση επίσης παρουσιάζει συχνά διακοπές, ενώ πολλά κοντέινερ βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα οι συνθήκες για τους διαμένοντες, δεδομένου του κρύου, να είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα διαθέσουν επιπλέον 140.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε 13 καταυλισμούς προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.

Επέστρεψαν χθες στην Τουρκία 27 Σύροι πρόσφυγες στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Συγκεκριμένα, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, επέστρεψαν στην Τουρκία 17 άνδρες, 4 γυναίκες και 6 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex, το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Αδανα.

Από τους 27 Σύρους, οι 14 είχαν παραιτηθεί από το αίτημα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας που είχαν υποβάλει, ενώ οι λοιποί 13 είχαν ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή