Ρατσιστική επίθεση Λαγού σε σχολείο του Περάματος

Ρατσιστική επίθεση Λαγού σε σχολείο του Περάματος

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες το πρωί το Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου στο Πέραμα από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον βουλευτή Γιάννη Λαγό. Με ένα ρατσιστικό κρεσέντο, οι Χρυσαυγίτες εισέβαλαν στο σχολείο για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη φιλοξενία παιδιών προσφύγων και επιτέθηκαν σε εκπαιδευτικούς με απειλές και προπηλακισμούς. Με μία οξεία δήλωση, το υπουργείο Παιδείας καταδίκασε τα γεγονότα, στέλνοντας μήνυμα (για μία ακόμη φορά) ότι το πρόγραμμα υποδοχής προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία θα προχωρήσει.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Σχολείο έχει επιλεγεί για να δεχθεί τάξεις υποδοχής για την εκπαίδευση 27 προσφυγόπουλων στην απογευματινή του ζώνη, από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. Το βράδυ της Δευτέρας συνεδρίασε ο σύλλογος γονέων για το θέμα και ορισμένοι αντέδρασαν με οξύτητα στον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας. Υστερα από αυτό, το Δ.Σ. του συλλόγου παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα λόγω των αντιδράσεων, και συγκροτήθηκε επιτροπή γονέων που ζητεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα (π.χ. στην υγιεινή του σχολείου) από τη φιλοξενία των προσφυγόπουλων.

Χθες το πρωί επρόκειτο να γίνει ενημέρωση των γονέων από εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας και Υγείας. Ωστόσο, νωρίς το μεσημέρι στο σχολείο έφτασε ο κ. Λαγός και μέλη της Χ.Α. για να διαμαρτυρηθούν κατά της φιλοξενίας των αλλοδαπών παιδιών. Παρότι γονείς και εκπαιδευτικοί αντέδρασαν, ο κ. Λαγός επέμενε ότι ως κάτοικος Περάματος έπρεπε να παραβρεθεί στην ενημέρωση και ακολούθησαν προπηλακισμοί και έντονα φραστικά επεισόδια Χρυσαυγιτών με τη διευθύντρια και εκπαιδευτικούς του σχολείου, και τους μαθητές να παρακολουθούν τρομαγμένοι. Στον χώρο έφτασε και ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης, που διαπληκτίσθηκε με τον Γ. Λαγό.

«Η ομάδα των Χρυσαυγιτών εισέβαλε στο σχολείο, χωρίς την απαιτούμενη άδεια, επιχειρώντας να μεταβάλει τον εκπαιδευτικό χώρο σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και σύγκρουσης», τόνισε το υπουργείο Παιδείας. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Παντής δήλωσε ότι «η εμφάνιση των Χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο Γιάννη Λαγό, δεν θα ματαιώσει τη λειτουργία του σχολείου για τα προσφυγόπουλα. Η υποχρέωση της Πολιτείας –απορρέει τόσο από τον αξιακό, ηθικό κώδικα όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας– να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων, θα τηρηθεί αταλάντευτα. Φαινόμενα βίας και ρατσιστικών εκδηλώσεων δεν έχουν θέση στο σχολείο». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Παντής, το σχολείο στο Πέραμα είναι ένα εκ των 36, στα οποία τις προσεχείς ημέρες θα δημιουργηθούν για πρώτη φορά τάξεις φιλοξενίας προσφυγόπουλων από 11 κέντρα φιλοξενίας. Με τις νέες τάξεις φιλοξενίας ολοκληρώνεται το 80% του σχεδιασμού του υπ. Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή