Τετ α τετ Αβραμόπουλου – δημάρχων

Τετ α τετ Αβραμόπουλου – δημάρχων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ ιδίαν συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., με τους πέντε δημάρχους των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου, οι οποίοι πλέον έχουν συγκροτήσει ενιαίο μέτωπο με κοινά αιτήματα. Οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται έστω και μειωμένες, καθώς χθες 36 ακόμα άτομα έφθασαν στη Χίο.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο να προχωρήσουν την αναμόρφωση του κανονισμού Δουβλίνο III μέσα στο επόμενο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας, καθώς, όπως τόνισε, από αυτό «κρίνονται η αξιοπιστία και η τιμή της Ευρώπης». Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου οι μετανάστες που εισέρχονται στην Ε.Ε. επαναπροωθούνται στην πρώτη χώρα εισόδου, όπου και εξετάζεται το αίτημα ασύλου που καταθέτουν. Αν και το «Δουβλίνο» έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια (καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να δεχθεί πίσω πρόσφυγες), ήδη έχουν κατατεθεί 4.700 αιτήματα επαναπροώθησης κυρίως από την Ουγγαρία για ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μέσω Ελλάδας.

Πρόταση Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι οι αλλαγές στο Δουβλίνο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα. Η Επιτροπή προτείνει, όταν οι αφίξεις ξεπερνούν το 150% του αριθμού που θα έχει καθοριστεί ότι μπορεί να χειριστεί μια χώρα, οι επόμενες αφίξεις θα μοιράζονται στις άλλες χώρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα παραμείνουν οι πρώτες χώρες υποδοχής –λόγω γεωγραφικής θέσης–, με την αναθεώρηση οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν αφού νομίμως θα δέχονται το 150% των αφίξεων που μπορούν να διεκπεραιώσουν.

Το θέμα της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου θα θέσουν μία ακόμα φορά οι πέντε δήμαρχοι στον επίτροπο Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου 1.500 – 2.000 άτομα, συνολικά και από τα πέντε νησιά, αποχωρήσουν σταδιακά, οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς θα βελτιωθούν κατά πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι 700 άτομα από τη Λέσβο, 600 από τη Χίο και 500 από τη Σάμο «είναι έτοιμα» να μεταφερθούν στην ενδοχώρα εφόσον πρόκειται για άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες ή για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο οι συνθήκες διαβίωσης όσων παραμένουν στα νησιά θα βελτιωθούν χωρίς να χρειαστεί να φτιαχτούν καινούργιες δομές, αναμένεται να τονίσουν οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον κ. Αβραμόπουλο, ξεκαθαρίζοντας ότι παραμένουν σταθερά αντίθετοι στη δημιουργία και άλλων χώρων φιλοξενίας στα νησιά. Θα θέσουν επίσης το ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μέσω της παροχής άμεσης και συγκεκριμένης βοήθειας από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή