ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο ομογενείς στο πλευρό του προέδρου

dyo-omogeneis-sto-pleyro-toy-proedroy-2171290

Η Νέλλη Πιτσιλαδή επιβιβάστηκε την Τρίτη το πρωί στην πτήση Αθήνα – Ουάσιγκτον. Το ταξίδι αυτό το είχε οργανώσει εδώ και 2 μήνες. «Μία από εμάς έπρεπε να είναι στην ορκωμοσία για να καμαρώσει τον ανιψιό μας», λέει στην «Κ» η αδελφή της, Μαίρη, και θεία του Ράινς Πρίμπους, του νέου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Η ίδια αναρρώνει από μια γρίπη, οπότε αναγκαστικά αρκέστηκε να του ευχηθεί τηλεφωνικά για τα νέα του καθήκοντα: «Την Ελλάδα και τα μάτια σου, να κοιτάξεις τη χώρα σου», του είπε. «Είναι στο πρόγραμμα», της απάντησε εκείνος.

Οι τέσσερις αδελφές Πιτσιλαδή γεννήθηκαν στο Χαρτούμ του Σουδάν από Μυτιληνιούς γονείς. Τα καλοκαίρια τους όμως τα περνούσαν στο Πλωμάρι, αγάπησαν την Ελλάδα και γρήγορα οι τρεις επέστρεψαν και έκτοτε μένουν στην Αθήνα. Η τέταρτη, η Ρούλα, γνώρισε στο Χαρτούμ τον μετέπειτα σύζυγό της (Αμερικανό γερμανικής καταγωγής) και έφυγαν για την Αμερική. Εκεί απέκτησαν τη Μάρι και τον Ράινς.

Η θεία του θυμάται τον μικρό Ράινς τα καλοκαίρια στη Μυτιλήνη να κάνει μεγάλη προσπάθεια να μιλήσει τη γλώσσα. «Καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα, αλλά μιλάει σπαστά ελληνικά». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πολιτικά –στα 15 του συμμετείχε εθελοντικά στην προεκλογική καμπάνια του Ρόναλντ Ρέιγκαν–, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά. Το 2004 κατέβηκε υποψήφιος για γερουσιαστής, έχασε αλλά δεν το έβαλε κάτω, το 2011 εξελέγη πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Σχέση εμπιστοσύνης

Η τελευταία προεκλογική περίοδος ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Πρίμπους, που προσπαθούσε να κρατήσει δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στο κόμμα του και τον Τραμπ. «Eχασα 10 κιλά και τον ύπνο μου, αλλά πλέον έχουμε μια καλή σχέση εμπιστοσύνης», είχε δηλώσει ο ίδιος λίγους μήνες πριν από την εκλογική νίκη. Πράγματι, ο Τραμπ τον είχε συμπεριλάβει στην ομάδα που αποφάσισε για αντιπρόεδρο, τον καλούσε συχνά για συμβουλές και αργότερα, όταν εξελέγη, τον επιβράβευσε δίνοντάς του ένα από τα σημαντικότερα αξιώματα του Λευκού Οίκου. Ετσι, ο Πρίμπους θα είναι το δεξί χέρι του προέδρου, θα οργανώνει το πρόγραμμά του και θα χαράσσει μαζί του πολιτική. Στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο σκοπεύει να φέρει δύο πράγματα που, όπως έχει ο ίδιος πει, τον βοηθούν να ξεχαστεί όποτε δυσκολεύεται: ένα ημερολόγιο με το πρόγραμμα της αγαπημένης του ομάδας μπέιζμπολ του Μιλγουόκι και ένα βιβλίο με τα κείμενα της Ελληνικής Ορθόδοξης Λειτουργίας.

«Ο αναγκαίος»

Ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής στενός συνεργάτης του Τραμπ είναι ο Τζορτζ Τζιτζίκος, που εδώ και δύο ημέρες έχει αναλάβει στον Λευκό Οίκο τον ρόλο που είχε και προεκλογικά. Ο επικεφαλής της λεγόμενης «Αdvance team» θα οργανώνει κάθε εμφάνιση του προέδρου.

Κάθε ταξίδι, ομιλία, τηλεοπτική στιγμή, ακόμα και μια χαλαρή εμφάνιση, όσο αυθόρμητη και να μοιάζει, θα προετοιμάζονται και θα σκηνοθετούνται από τον Τζιτζίκος.

Με καταγωγή από την Καλαμάτα, γεννήθηκε στη Φλόριντα από Ελληνες γονείς και διατηρεί ακόμα και σήμερα στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα: ο πατέρας του ήταν δάσκαλος ελληνικών και ιερέας, την αδελφή του είχε βαφτίσει ο Αλεξ Καρλούτσος, ο ισχυρός κληρικός της Ομογένειας, και ο ίδιος είναι Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παντρεύτηκε το 2006 Ελληνοαμερικανίδα –με κουμπάρους επίσης Ελληνοαμερικανούς– και τη μεγάλη του κόρη την έχει βαφτίσει Αθηνά. Το 1996 ίδρυσε την εταιρεία telion (από το «τέλειο») προσφέροντας υπηρεσίες στον Μπους, στον Μακέιν και στον Ρόμνεϊ. Ομως μια άλλη, ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή ήταν αυτή που τον έκανε γνωστό και περιζήτητο: η απαιτητική οργάνωση της επίσκεψης του Πάπα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα το 2014.

Λίγους μήνες αργότερα, βρέθηκε να οργανώνει μόνος του τις πρώτες προεκλογικές εμφανίσεις του Τραμπ όταν ακόμα η υποψηφιότητά του εθεωρείτο από πολλούς ανέκδοτο. Στο τέλος της προεκλογικής περιόδου κατέληξε να έχει μια ομάδα 100 ατόμων, τα οποία συντόνιζε κάθε στιγμή μέσω βιντεοκλήσεων.

«Ο αθόρυβος»

Συνεργάτες του, σε συνέντευξή τους στο Βloomberg, τον χαρακτήρισαν «αθόρυβο και αποτελεσματικό», καθώς κατάφερε να μη συγκρουστεί με τα τρία παιδιά του Τραμπ που είχαν ενεργό ρόλο, αλλά και «εργασιομανή». Εφευγε τελευταίος από το γραφείο, πολλές φορές για το αεροδρόμιο, για να προλάβει την τελευταία πτήση για Φλόριντα. Το επόμενο πρωί, πήγαινε τις κόρες του στο σχολείο και μετά επέστρεφε στη Νέα Υόρκη.

Ενα άλλο μέλος της ομάδας θυμάται πως όταν, λόγω μιας προεκλογικής ομιλίας, ο Τζιτζίκος θα έχανε τη σχολική παράσταση των κοριτσιών του, ο Τραμπ πήρε το κινητό του και είπε στην κάμερα: «Ο πατέρας σας σάς αγαπάει πάρα πολύ, αλλά όπως ξέρετε, διεκδικούμε την προεδρία, οπότε εάν δεν σας πειράζει, θα σας τον κλέψω για μια μέρα. Είναι ταλαντούχος και τον χρειάζομαι», είπε και έστειλε το βίντεο στις κόρες του Τζιτζίκος.