Ακραία σύγκρουση στη Δικαιοσύνη για τα όρια ηλικίας

Ακραία σύγκρουση στη Δικαιοσύνη για τα όρια ηλικίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικές διαστάσεις που αγγίζουν, πλέον, θέματα συνταγματικής τάξεως λαμβάνει το θέμα με την αύξηση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών, παρά τη ρητή και απαγορευτική διάταξη του συντάγματος, ενόψει της σύγκλησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (Διοικητική Ολομέλεια) από την Πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Βασιλική Θάνου που έχει και την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα.

Μετά τη σκληρή τοποθέτηση – για πολλοστή φορά- της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που θεωρούν συνταγματικά ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε ρύθμιση κατά παράβαση του συντάγματος, και την επίσης σκληρή και ομόφωνη τοποθέτηση της Συντονιστικής Επιτροπής όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, η Ενωση των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας με ανακοίνωσή της, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παράκαμψης της συνταγματικής διάταξης που ορίζει ρητά ότι οι ανώτατοι δικαστές αποχωρούν μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Δεδομένη θέση κατά του ενδεχόμενου νομοθετικής ρύθμισης έλαβαν και οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Πέραν των δικαστικών αντιδράσεων που έχουν λάβει διαστάσεις και 14 καθηγητές από όλες τις Νομικές Σχολές της χώρας με δημόσια τοποθέτησή τους, ασκούν σκληρή κριτική στην εμμονή της Προέδρου του Αρείου Πάγου να θέτει το θέμα προς κρίση στη Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενώ η ίδια η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου με ανακοίνωσή της, εμμένει και απαντά στις έντονες επικρίσεις που δέχεται και στα πυρά περί παρακάμψεις της συνταγματικής ρύθμισης, ζητώντας να αφεθούν οι δικαστές του Αρείου Πάγου να αποφανθούν, κατηγορώντας επιστημονικούς φορείς και δικαστικές ενώσεις για «προσπάθεια επηρεασμού των μελών του ανωτάτου δικαστηρίου».

Πέραν όμως των αντιδράσεων και των τοποθετήσεων θεσμικού χαρακτήρα από δικαστικές ενώσεις και έγκριτους πανεπιστημιακούς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (όπως και ο προκάτοχός του Νίκος Παρασκευόπουλος), έχουν δημόσια αποκλείσει την πιθανότητα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ρύθμιση αυξάνοντας τα ηλικιακά όρια για την αποχώρηση των ανώτατων δικαστών, κατά παράβαση των ρητών και απαγορευτικών συνταγματικών διατάξεων. Ομόθυμη, άλλωστε, είναι και η τοποθέτηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έχουν επίσης δημόσια ταχθεί κατά του ενδεχόμενου νομοθετικής ρύθμισης.

Ωστόσο, το θέμα τελικώς θα συζητηθεί την προσεχή Πέμπτη στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της Προέδρου του ΑΠ της οποίας η θητεία λήγει σε λίγους μήνες τον προσεχή Ιούνιο, όταν και συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας της. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει σε ρύθμιση, κατά παράβαση του συντάγματος, η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα παραμείνει για κάποια χρόνια ακόμη, όπως και άλλοι ανώτατοι δικαστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή