Αποσυμφόρηση νησιών πριν από την τουριστική σεζόν

Αποσυμφόρηση νησιών πριν από την τουριστική σεζόν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών Ασύλου, των υπηρεσιών ασύλου και της αστυνομικής δύναμης στα νησιά, την επιτάχυνση των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία, καθώς και της μεταφοράς των ευάλωτων ατόμων στην ενδοχώρα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό, που επιμελήθηκαν από κοινού ο Μάρτεν Φερβέι, συντονιστής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και εκπροσώπους κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Παρά τη μεγάλη μείωση, οι αφίξεις στα νησιά συνεχίζονται και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον αριθμό των επαναπροωθήσεων, ενώ έχει προκύψει σημαντικός αριθμός εκκρεμών υποθέσεων ασύλου, γεγονός που δημιουργεί πίεση στις συνθήκες για τους μετανάστες, αλλά και για τον τοπικό πληθυσμό στα νησιά», διαπίστωσε ο κ. Φερβέι, επισκεπτόμενος χθες το Κέντρο της Μόριας, αλλά και τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό.

«Εάν εργαστούμε όλοι μαζί με βάση αυτό το σχέδιο δράσης, θα μπορέσει να εξαλειφθεί ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων στα ελληνικά νησιά έως τον Απρίλιο του 2017», δήλωσε ο κ. Φερβέι. Στόχος του σχεδίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νησιά που έχουν επιβαρυνθεί με το προσφυγικό πριν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν. Το σχέδιο προβλέπει διαρθρωτικές αλλαγές στις υπηρεσίες ασύλου για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, όπως κατηγοριοποίηση των υποθέσεων, επιμέρους οδηγίες για τις συνεντεύξεις.

Επίσης προβλέπει βελτίωση συντονισμού, διαχείρισης, ασφάλειας και προστασίας στα νησιά με την απόσπαση 130 ακόμα αστυνομικών (ήδη έχουν μεταβεί 150), την τοποθέτηση μόνιμων συντονιστών και τη δημιουργία υποδομών ασφάλειας (περίφραξη, διαχωρισμός ανά εθνικότητα). Σημαντικό εκτιμάται και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης θα δίνει πιο ελκυστικά πακέτα με περισσότερα χρήματα για την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων και μεταναστών. Τέλος, εκτιμάται ότι όσων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, πρέπει να κρατούνται.

Η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας αποφέρει απτά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον κ. Φερβέι: «Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σημαντικά. Το 8μηνο μετά τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας έφτασαν 842.587 λιγότεροι. Παράλληλα, ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου έχει μειωθεί κατά 90%».

Επίσημα στοιχεία

Οι καθημερινές αφίξεις στα νησιά από τις 21 Μαρτίου 2016 είναι 84 ημερησίως κατά μέσον όρο, ενώ από 1/9/2016 είναι 74. Οι συνολικές αφίξεις από την κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας και επί 10 μήνες ήταν 25.270, όταν το 10μηνο από 20/5/2015 έως 20/3/2016 ήταν 960.681. Οι επιστροφές και επαναπροωθήσεις στην Τουρκία από την 1/1/2016 έως 20/1/2017 είναι 2.021, και από τον Μάρτιο του 2016 είναι 1.277, ενώ έχουν γίνει από 1/1/2016 6.412 εθελούσιες επιστροφές. Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν επανεγκατασταθεί 7.563 άτομα, ενώ σε 21.000 υπολογίζονται στην Ελλάδα οι υποψήφιοι προς εγκατάσταση. Συνολικά 6.886 μετανάστες έχουν περάσει από συνέντευξη από 21/3/2016 έως 15/1/2017, ενώ σε πρώτο βαθμό έχουν ληφθεί 8.581 αποφάσεις, εκ των οποίων οι 3.138 ήταν απορριπτικές, 3.711 ήταν ευάλωτες περιπτώσεις, 1.562 είναι σε διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και 170 αποδεκτές ως προς το αίτημα ασύλου. Σε δεύτερο βαθμό για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 2.567 αιτήσεις, ενώ 134 μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί με αρνητική απόφαση πρώτου ή δεύτερου βαθμού.

«Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών ασύλου στα νησιά από τον Μάριο του 2016. Στις 30 Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός προσωπικού που εργαζόταν στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου στα νησιά (EASO και ελληνικές αρχές) ήταν 233 (υπεύθυνος καταγραφής, διερμηνείς και εμπειρογνώμονες ασύλου). Επιπλέον, έχουν συγκροτηθεί έξι νέες Επιτροπές Προσφυγών για τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Το αποτέλεσμα είναι 6.040 πρωτοβάθμιες και 838 δευτεροβάθμιες αποφάσεις» είπε ο κ. Φερβέι. Στην Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά εργάζονται 296, οι 90 εξ των οποίων στη Λέσβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή