Το σκληρό ταξίδι των ασυνόδευτων και η προσαρμογή στο νέο «σπίτι»

Το σκληρό ταξίδι των ασυνόδευτων και η προσαρμογή στο νέο «σπίτι»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατόν ενενήντα δύο ιστορίες για το πώς κατάφεραν να φτάσουν στη Λέσβο θα μπορούσαν να μας διηγηθούν οι 192 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες που ζουν σε 10 ξενώνες των ΜΚΟ Praksis, Μετάδραση και Ηλιακτίδα υπό την επίβλεψη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο Αχμέτ φιλοξενείται σήμερα στον ξενώνα της Praksis στη Μυτιλήνη με 19 ακόμη ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Είναι 15 χρόνων, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες. Εφυγε από τη γειτονιά του λόγω πολεμικών συρράξεων και η περιοχή όπου έμενε καταλήφθηκε πολύ γρήγορα από το ισλαμικό χαλιφάτο. Οι συγκρούσεις εκεί ήταν πολύ βίαιες. Εχασε τους δικούς του και όλα του τα αδέλφια αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να μεταβούν είτε σε γειτονικές αραβικές χώρες ή προς την Ευρώπη. Ηταν πολύ σκληρό το ταξίδι του. Πέρασε τα σύνορα της Τουρκίας, διέσχισε τη χώρα. Εμεινε αρκετό καιρό στα παράλια της Μικράς Ασίας και με βάρκα ταξίδεψε μέχρι τη Μυτιλήνη. Πλήρωσε αδρά τους διακινητές και αντιμετώπισε πολλή βία από τους συνοριοφύλακες στην Τουρκία.

«Είναι ένα φαινόμενο που μας το έχουν μεταφέρει πάρα πολλά παιδιά. Στα σύνορα Ιράν-Τουρκίας δεν υπάρχει καν το κριτήριο της ηλικίας σε ό,τι αφορά τη βία. Αλλωστε οι άνθρωποι εκεί δεν καταγράφονται, προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα», λένε οι φροντιστές του. Και συνεχίζουν: «Ο Αχμέτ δεν έχει πια επαφή με τους δικούς του, απλώς χάθηκαν. Δεν γνωρίζει καν ο ίδιος τι έγιναν. Δεν ξέρει αν θα πρέπει να πενθήσει για τους γονείς του ή να ελπίζει για το ότι κάποια μέρα θα τους ξανασυναντήσει».

Στον ξενώνα μένει προσωρινά μέχρι να μεταφερθεί μόνιμα σε δομή της Αθήνας ή ολοκληρωθεί το αίτημα ασύλου του. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται για όλους τους ανηλίκους. Οταν φτάνουν στο κέντρο πρώτης υποδοχής περνούν από ιατρικές εξετάσεις για να ταυτοποιηθούν ως ανήλικοι και μέχρι να αδειάσει κάποια θέση σε ξενώνα της Λέσβου ή σε δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι υπό κράτηση στην ειδική πτέρυγα του κέντρου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην Ελλάδα υπάρχουν 2.300 ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες. Οι διαθέσιμες κλίνες είναι 1.312 και σε λίστα αναμονής βρίσκονται 1.301 ανήλικοι. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 50 δομές φιλοξενίας (Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Αθήνα, Σέρρες) ενώ υπό συνθήκες κράτησης βρίσκονται 18 ανήλικοι. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες είναι κατά συντριπτική πλειονότητα αγόρια: «Η λογική της οικογένειας που το στέλνει, όταν δεν την έχει χάσει, είναι ότι το αγόρι μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις δύσκολες συνθήκες του ταξιδιού», λέει η Χρυσούλα Πατσού, εκπρόσωπος Τύπου της Praksis.

Πώς επιδρά στις ζωές των προσφυγόπουλων το νέο σπίτι; «Ξαναγίνονται παιδιά, ηρεμούν, βλέπουν ότι είναι σε ένα ασφαλές πλαίσιο και εντάσσονται σε καθημερινό πρόγραμμα εκπαίδευσης και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Μέσα στην ημέρα τούς βλέπουμε να νιώθουν ξανά παιδιά, να βάζουν έστω και για λίγο στην άκρη τα τραύματα και τις άσχημες αναμνήσεις και να σκέφτονται τη ζωή τους με διαφορετική οπτική», σημειώνει ο Γιώργος Χ., συντονιστής του ξενώνα. «Το πρόβλημα με τη Λέσβο», προσθέτει, «είναι ότι ενώ όλα τα παιδιά έχουν εκφράσει τη βούληση να πάνε σε σχολείο, δεν έχουν ακόμη οριστεί σχολεία, ούτε έχει βγει η προκήρυξη για τους αναπληρωτές, παρόλο που έχουν τοποθετηθεί συντονιστές εκπαίδευσης. Μόνο ένα από τα παιδιά του ξενώνα είναι σε τμήμα ένταξης δημοτικού σχολείου της Μυτιλήνης και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά».

Εχουν όμως κι άλλες δραστηριότητες: «Κάποια παιδιά είναι γραμμένα σε τοπικές ποδοσφαιρικές ομάδες της Μυτιλήνης και καθημερινά προπονούνται. Αλλα παιδιά κάνουν προπονήσεις πολεμικών τεχνών σε γυμναστήριο της Μυτιλήνης, άλλα καλλιτεχνικές δραστηριότητες».

Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας επισκέφθηκαν τον ξενώνα ανήλικων προσφύγων «Εστία» της φιλανθρωπικής οργάνωσης της Εκκλησίας «Αποστολή». Η «Αποστολή» σε συνεργασία με τους Αγγλικανούς, USPG και Christian Aid, προσφέρει στους ασυνόδευτους ανήλικους διαμονή, διατροφή, είδη πρώτης ανάγκης, κοινωνική συμβουλευτική, ψυχολογική στήριξη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διευκόλυνση της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

Νεκρός Αιγύπτιος στο κέντρο της Μόριας

Νεκρός βρέθηκε στη σκηνή του, στο κέντρο της Μόριας, 22χρονος Αιγύπτιος από δύο ομοεθνείς του χθες το μεσημέρι. Στις 4.30 το απόγευμα διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και σήμερα αναμένεται να γίνει η νεκροψία. Με τους άλλους δύο πρόσφυγες μοιράζονταν την ίδια σκηνή το προηγούμενο βράδυ. Οπως κατέθεσαν στην αστυνομία, χθες το πρωί που ξύπνησαν και έφυγαν, θεώρησαν ότι ακόμα κοιμάται. Ομως όταν επέστρεψαν τον είδαν στην ίδια στάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 22χρονος είχε μεταβεί νωρίτερα στους γιατρούς του καταυλισμού και τους είχε πει ότι δεν αισθανόταν καλά.

Η αστυνομία μέχρι χθες το βράδυ είχε αποκλείσει το σενάριο που είχε διαρρεύσει περί αναθυμιάσεων, καθώς δεν εντοπίστηκε κάποια συσκευή θέρμανσης στη σκηνή του, και έκανε λόγο για παθολογικά αίτια που οδήγησαν τον 22χρονο στον θάνατο. Αν και υπήρξε σχετική αναστάτωση μέσα στον καταυλισμό από το απόγευμα, έως το βράδυ δεν είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή