Υπαναχώρηση Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης

Υπαναχώρηση Θάνου για τα όρια συνταξιοδότησης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση της «ηχηρής» απώλειας πολιτικής στήριξης από τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή μετά τη ρητή δήλωσή του ότι το Σύνταγμα απαγορεύει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστών, αλλά και τη «θύελλα» αντιδράσεων από δικαστικές ενώσεις και συνταγματολόγους, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου υπαναχώρησε, αναβάλλοντας επ’ αόριστον τη Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου που η ίδια είχε συγκαλέσει για σήμερα επί του θέματος. Επισήμως, ο λόγος αναβολής της Ολομέλειας ήταν ότι η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Πετρουλάκη – Κιουρτσόγλου, η οποία είχε οριστεί ως εισηγήτρια, δεν είχε ολοκληρώσει την προετοιμασία της. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η επ’ αόριστον αναβολή της Ολομέλειας οφείλεται εξ ολοκλήρου στο δυσμενές για την κ. Θάνου «κλίμα» που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου ειδικότερα.

Μετά τον «πόλεμο ανακοινώσεων» από δικαστικές ενώσεις, δικηγόρους, συνταγματολόγους, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης για νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά παράταση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης, αρκετοί ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί τάχθηκαν κατά της πρόθεσης της κ. Θάνου να ανακινήσει το ζήτημα. Μετά ταύτα ήταν εξαιρετικά πιθανόν τελικώς η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, εφόσον πραγματοποιείτο, να αποφάσιζε υπέρ της αντισυνταγματικότητας της αλλαγής των ορίων ηλικίας. Ενδεχόμενη τέτοια κρίση θα ήταν πλήγμα για το κύρος της προέδρου του Αρείου Πάγου, η οποία ούτως ή άλλως αμφισβητείται, καθώς πολλοί –μεταξύ αυτών και αρεοπαγίτες– της αποδίδουν ωφελιμισμό. Και τούτο διότι ενδεχόμενη παράταση του ορίου ηλικίας, εξυπηρετεί πρωτίστως την ίδια, καθώς είναι η μόνη από τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων που αποχωρεί το καλοκαίρι λόγω συνταξιοδότησης.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης συναντήθηκε χθες με την κ. Θάνου –η οποία πιθανολογείται ότι προσεχώς θα ορίσει νέα ημερομηνία για τη σύγκληση της Ολομέλειας–, αλλά και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε «εθιμοτυπική», ωστόσο σε δηλώσεις του ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι συζητήθηκαν και θέματα όπως αυτό του Ευρωπαίου εισαγγελέα, για τα οποία η κυβέρνηση θέλει τη γνώμη των ανώτατων εισαγγελέων της χώρας. «Οι σχέσεις καθορίζονται από τον νόμον αλλά μπορούν να γίνουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές μέσα από τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων», είπε και επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή