Τα αγροτικά μπλόκα παραλύουν την Αρτα

Τα αγροτικά μπλόκα παραλύουν την Αρτα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την πόλη της Αρτας, όπου οι κάτοικοι με νωπές ακόμα τις μνήμες από τις περυσινές παράπλευρες συνέπειες των αγροτικών κινητοποιήσεων, βλέπουν και πάλι να τους… ζώνουν τα τρακτέρ. «Απαξ και κλείσουν τη γέφυρα, αποκλείουν αυτόματα όλα τα χωριά του κάμπου», περιγράφει 40χρονη Αρτινή, «πέρυσι οι κάτοικοι των χωριών δεν έρχονταν για ψώνια στην Αρτα, μήπως δεν προλάβουν να τα ολοκληρώσουν στο διάστημα που οι αγρότες επέτρεπαν την κυκλοφορία». Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ είδαν για περίπου έναν μήνα τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα. «Ομως, και εμείς μέσα στην πόλη ζούμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι, αφού μόλις στήσουν και τα δύο μπλόκα στην Ιονία Οδό, δεν μπορούμε να πάμε ούτε προς Πρέβεζα ούτε προς Γιάννενα». Αυτό επηρεάζει και τη σχολική κοινότητα, αφού οι μαθητές που ζουν πέρα από την Αρτα αναγκάζονται να διανύουν πεζή μεγάλες αποστάσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Αυτός ο μήνας, μήνας διαμαρτυρίας αλλά και «ανασύνταξης» των αγροτών, αποτελεί ίσως τον πιο στρεσογόνο για τον Αρτινό επιχειρηματία κ. Χρήστο Κολιό, που εξάγει ακτινίδια από την Αρτα μέσω του Πειραιά σε Κίνα, Ινδονησία, Ινδία, Φιλιππίνες, Καναδά, ΗΠΑ, Κουβέιτ και Σαουδική Αραβία. «Η περυσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη, αναζητούσαμε εναλλακτικές για να περάσουμε τα φορτηγά με το προϊόν». Συνεπώς, «δουλεύαμε πολύ νύχτα, καθώς τότε ανοίγουν τα μπλόκα και επιλέγαμε εναλλακτικές διαδρομές, που όμως αντενδείκνυνται για μεγάλα φορτηγά και νταλίκες». Ο ίδιος παρακολουθούσε συνεχώς τις εξελίξεις, σημειώνοντας πάνω στον χάρτη, ποιος δρόμος είναι ανοικτός και μέχρι τι ώρα, ενώ δρομολογούσε όλες τις μετακινήσεις μια βδομάδα νωρίτερα, «καλού-κακού». Μεταξύ αγροτών και ξένων πελατών χρειάστηκε να επιστρατεύσει ουκ ολίγες φορές τη διπλωματία. «Αν δεν περάσω, πώς θα πουλήσω τα δικά τους προϊόντα και πώς θα μας πληρώσουν οι ξένοι;» προσπαθούσε να τους εξηγήσει. Λίγες φορές, ωστόσο, βρήκε ευήκοα ώτα. «Πολλοί με συμβούλευαν να ενημερώσω τους ξένους πελάτες ώστε να επιδείξουν κατανόηση» περιγράφει ο κ. Κολιός, «εγώ, όμως, δεν το θεωρώ επαγγελματικό, δεν μας βρήκε κάποια απρόσμενη φυσική καταστροφή που θα δικαιολογούσε την καθυστέρηση παράδοσης του εμπορεύματος, το σούπερ μάρκετ στην Ινδονησία δεν ενδιαφέρεται για τα αιτήματα των αγροτών στην Ηπειρο…».

Οι παραπάνω ενστάσεις δεν πτόησαν τους Αρτινούς αγρότες. Ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού παραμένει κλειστός επ’ αόριστον, ενώ δίωρους αποκλεισμούς κάνουν και οι αγρότες από το Κομπότι (7-9 μ.μ.) στον παράδρομο όπου εκτρέπεται η κυκλοφορία λόγω του μπλόκου του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συγκοινωνία Ιωαννίνων -Αντιρρίου. Ταυτόχρονα ενισχύεται και το μπλόκο στον Λούρο. Για δύο ώρες έκλεισε χθες το πρωί η Ε.Ο. Πατρών στο ύψος της Αμαλιάδας. Βορειότερα, έκλεισε πριν από το μεσημέρι η Ε.Ο. Σερρών – Θεσσαλονίκης, στον Λευκώνα, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, η κίνηση διεξάγεται από παρακαμπτήριους, ενώ κλούβες εμποδίζουν τους αγρότες να κατευθυνθούν στον Προμαχώνα, με συνέπεια να συγκεντρώνονται στο Σιδηρόκαστρο. Παράλληλα ενισχύεται το μπλόκο της Νίκαιας.

Επιστροφή ειδικού φόρου

Σε μια προσπάθειά της να εξευμενίσει τους αγρότες, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου που τους οφείλεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 μέχρι και το 2015.

Τις επόμενες ημέρες, και το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων των σχετικών ποσών, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός μήνα. Το σχετικό κονδύλι αντλείται από τα ποσά που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τους πιστωτές της χώρας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από την εν λόγω δαπάνη.

Οι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να κριθεί κάποιος δικαιούχος είναι οι εξής:

• Να έχει καταθέσει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για την προηγούμενη χρονιά.

• Να εντοπίζεται μηχανογραφικά στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ.

• Να εμφανίζεται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ ενεργός για το προηγούμενο έτος.

• Να μην είναι δικαιούχος του μέτρου πρόωρης συνταξιοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή