Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Είχαμε σχέδιο για τη Μόρια»

Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: «Είχαμε σχέδιο για τη Μόρια»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επέρριψε την ευθύνη για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου, τις ημέρες της κακοκαιρίας, ο Τζιοβάνι Λέπρι, αναπληρωτής αντιπρόσωπος για θέματα στον επιχειρησιακό τομέα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες. Οπως τόνισε, η Υ.Α. έχει υποβάλει στο υπουργείο Μετανάστευσης τρεις εναλλακτικές προτάσεις όσον αφορά τη στέγαση των υπεράριθμων μεταναστών που βρίσκονται στo hotspot εδώ και ένα μήνα, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει σχετική απάντηση από την υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης. «Η Υπατη Αρμοστεία στα νησιά έχει μόνο υποστηρικτικό – βοηθητικό ρόλο. Οι ελληνικές αρχές λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις» τόνισε ο Τζιοβάνι Λέπρι. Οσον αφορά τις δηλώσεις του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, που αφορούσαν τις καθυστερήσεις και από τις οργανώσεις, ο κ. Λέπρι απάντησε ναι μεν… αλλά. «Ο επίτροπος είχε δίκιο εν μέρει, με την έννοια ότι οι μονάδες στέγασης έχουν πληρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βρίσκονται κλειδωμένες στη Λέσβο. Δεν ανέφερε όμως, ότι για να τις εγκαταστήσουμε περιμένουμε το “πράσινο φως” από τις ελληνικές αρχές». Σημείωσε επιπλέον ότι η Υ.Α. πρώτη φορά δραστηριοποιείται τόσο ενεργά σε κράτος-μέλος της Ε. Ε. και αυτό σημαίνει νέα δεδομένα. «Πρέπει να συνεργαστούμε με ένα κράτος-μέλος στα εδάφη του, οπότε η κυβέρνηση παίρνει τις τελικές αποφάσεις».

Oσον αφορά τις αιτιάσεις για καθυστερήσεις από την πλευρά της Υπατης Αρμοστείας ακόμα και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τη ζωή των προσφύγων, ο κ. Λέπρι άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών υπηρεσιών. «Επειτα από ένα χρόνο συνεργασίας είμαστε περισσότερο τυπικοί. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε με το ελληνικό κράτος και πλέον ζητούμε γραπτές διαβεβαιώσεις». Τόνισε ότι πολλές φορές η Υπατη Αρμοστεία ανταποκρίθηκε σε προφορικές δεσμεύσεις, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι δεν είχε γίνει σωστή προετοιμασία στα μέρη που κλήθηκε να επέμβει. Υπεραμύνθηκε, πάντως, των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ο οργανισμός τηρεί. «Εχουμε πολύ αυστηρές διαδικασίες. Τώρα ολοκληρώνεται ο τρίτος έλεγχος σε όλα τα επίπεδα των δραστηριοτήτων μας από ανεξάρτητη εταιρεία», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, η Υ.Α. το 2016 έλαβε συνολικά 166.547.263 ευρώ, από τα οποία τα 150.095.147 προήλθαν από την Ε.Ε. και έχει ήδη αξιοποιήσει 155 εκατομμύρια.

Υποστηρικτικός ρόλος

Το σχέδιο της Ε.Ε. για τη λειτουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την Υπατη Αρμοστεία συμπλήρωσε ο κ. Λέπρι, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του οργανισμού. «Η Υ.Α. δεν προσφέρει υπηρεσίες σε κέντρα κράτησης. Μπορούμε να συνεισφέρουμε μόνο εφόσον κληθούμε να έχουμε υποστηρικτικό ρόλο».

Ο εκπρόσωπος της Υ.Α. σημείωσε, πάντως, ότι τον Ιανουάριο 1.130 άτομα ταξίδεψαν από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, αριθμός που δείχνει ότι οι διαδικασίες επισπεύδονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή