Τρομοκράτηση πολιτών με φωτογραφίες

Τρομοκράτηση πολιτών με φωτογραφίες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα επεισόδιο ανάμεσα σε έφηβους πρόσφυγες διαφορετικών εθνικοτήτων που φιλοξενούνται σε δομή στην Παιανία εκμεταλλεύθηκαν ομάδες ακραίων για να τρομοκρατήσουν τους πολίτες της περιοχής. Φωτογραφίες στα social media με «πρόσφυγες» που κρατούν λοστούς και τριγυρνούν στις γειτονιές ξεσήκωσαν την τοπική κοινωνία. Υπό την πίεση των πολιτών που καθημερινά επισκέπτονται ή τηλεφωνούν στο δημαρχείο, ο Σπυρίδωνας Στάμος, δήμαρχος της Παιανίας – Γλυκών Νερών, ο οποίος αρχικά είχε υποστηρίξει τη δομή, με επιστολή του προς τους πολίτες τους διαβεβαιώνει ότι θα αναλάβει ο ίδιος δράση εφόσον «οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν είναι σε θέση να έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία και τη λειτουργία της».

Στο «Περιβολάκι», όπως λέγεται η δομή (σ.σ. η οποία είχε δημιουργηθεί για τη φιλοξενία Παιδιών με αυτισμό αλλά είχε σταματήσει να λειτουργεί) φιλοξενούνται σήμερα 79 αγόρια έφηβοι και τη λειτουργία του χώρου έχει αναλάβει η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». «Εχουμε την ευθύνη για αυτά τα παιδιά και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Μια ομάδα Αφγανών με μια ομάδα Πακιστανών τσακώνονται συνήθως μέσα στη δομή. Ομως την τελευταία φορά μάλωσαν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αντιδράσεις», διηγείται στην «Κ» η κ. Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσμου». Τονίζει ότι ο δήμαρχος ζήτησε, τα παιδιά να συνοδεύονται από το προσωπικό της δομής, κάτι που όμως δεν είναι δυνατό. «Η δομή είναι ανοιχτή, ωστόσο υπάρχει επίβλεψη. Τα παιδιά βγαίνουν για να πάνε σχολείο στο Ελληνικό. Δεν είναι δυνατόν όμως να συνοδεύονται. Ενημερώσαμε ωστόσο τον δήμαρχο ότι κάποιοι φροντιστές από τη δομή μπορούν να βρίσκονται σε σημεία στη διαδρομή των παιδιών, ώστε να αισθανθούν ασφάλεια οι κάτοικοι».

Η κ. Θάνου διευκρινίζει ότι κάποιοι εσκεμμένα προκαλούν αναστάτωση και προσθέτει ότι αναρτήθηκαν φωτογραφίες ατόμων με λοστούς που δεν είναι από την Παιανία. Τονίζει πάντως ότι η λειτουργία της δομής αφήνει χρήματα στην τοπική κοινωνία εφόσον όλες οι αγορές γίνονται από την περιοχή, ενώ ενισχύεται και το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου. Αντίθετα, «κανένα δημοτικό σχολείο της περιοχής δεν δέχθηκε 4 παιδιά από το Περιβολάκι που έχουν την κατάλληλη ηλικία».

Η «Κ» επικοινώνησε με τον δήμαρχο Παιανίας, ο οποίος παρά τα όσα ανέφερε στην επιστολή του δήλωσε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της δομής και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και σημείωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι τελικά το πρόβλημα θα επιλυθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή