«Νέο τουρκικό αίτημα μόνο συνοδεία νέων στοιχείων»

«Νέο τουρκικό αίτημα μόνο συνοδεία νέων στοιχείων»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ατυχές» χαρακτηρίζεται από ανώτατες δικαστικές πηγές το νέο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές, κυρίως λόγω του σκεπτικού με το οποίο απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο το πρώτο αίτημα.

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι οι εκζητούμενοι δεν πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία, καθώς πιθανολογείται ότι θα υπάρξει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενδέχεται να υποστούν βασανιστήρια και να μην έχουν δίκαιη δίκη.

Βάσει αυτού, και δεδομένου ότι το ανώτατο δικαστήριο δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης, εάν είναι ένοχοι ή αθώοι, ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι οποιοδήποτε νέο αίτημα, ακόμη και αν αφορά άλλα αδικήματα ή πραγματικά περιστατικά, δεν θα τύχει αποδοχής και θα απορριφθεί, καθώς κρίνεται ότι διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους. Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι να μην υπάρξουν καν νέες δίκες και το αίτημα να απορριφθεί από τον εισαγγελέα εκδόσεων. 

Βάσει της απόφασης του Αρείου Πάγου, προκειμένου να γίνει δεκτό το νέο αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών πρέπει να προσκομιστούν ισχυρά στοιχεία ότι οι συνθήκες στην Τουρκία έχουν αλλάξει. Εφόσον το αίτημα αφορά τις ίδιες κατηγορίες, με δεδομένο ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οριστική, τότε αυτό θα απορριφθεί με συνοπτικές διαδικασίες καθώς το θέμα έχει ήδη κριθεί.

«Θεωρητικά η Τουρκία μπορεί να επανέλθει, αλλά θα πρέπει να το συνοδεύσει και με νέα στοιχεία. Η απόρριψη του αρχικού αιτήματος έκδοσης αποτελεί οιονεί δεδικασμένο, δεν μπορεί να απασχοληθεί ξανά η ελληνική Δικαιοσύνη με την ίδια υπόθεση», εξήγησε σε συνέντευξή του («Στο Κόκκινο») ο εκ των συνηγόρων των οκτώ αξιωματικών, κ. Ομηρος Ζέλιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή