Η τύχη του νέου αιτήματος της Αγκυρας

Η τύχη του νέου αιτήματος της Αγκυρας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σκεπτικό οι συνέπειες του οποίου δίδουν λύση σε βάθος χρόνου για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Και κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιούργησε τις βάσεις, όπως εκτιμούν ανώτατες δικαστικές πηγές, ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να αλλάξει η ροή των εξελίξεων στο θέμα αυτό, εξ αφορμής του νέου αιτήματος που απέστειλαν οι τουρκικές αρχές.

Οπως δήλωναν στην «Κ» ανώτατοι δικαστικοί με γνώση των θεμάτων έκδοσης, η απόφαση του Αρείου Πάγου που υπήρξε ομόφωνη και από πολλές δικαστικές συνθέσεις –δηλαδή εκδόθηκε από πολλούς δικαστικούς – βασίζεται σε τέτοια δεδομένα, που σχεδόν αποκλείουν να γίνει δεκτό στο μέλλον το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Και τούτο διότι, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας δεν βασίστηκε στον αν οι συγκεκριμένοι είναι πραξικοπηματίες ή όχι, όπως τους κατηγορεί η τουρκική πλευρά, ούτε έκρινε την ενοχή τους και τις πράξεις που τους αποδίδονται. Αποφάσισε με βάση τις ευρωπαϊκές συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία για τη μη έκδοσή τους, αξιολογώντας ότι στη γείτονα, οι άνθρωποι αυτοί αν εκδίδονταν, δεν θα είχαν δίκαιη δίκη και επιπλέον δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι δεν θα κινδύνευε η ζωή τους ή δεν θα υφίσταντο βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς. Αυτό ήταν το βασικό κριτήριο.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, που στηρίζεται, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που προστατεύονται κατά προτεραιότητα από το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο) είναι σχεδόν αδύνατον να έχει τύχη το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτό το νέο αίτημα θα εξεταστεί, όπως προβλέπει ο νόμος, από την ελληνική Δικαιοσύνη και μάλιστα θα τηρηθεί όλη η διαδικασία από την αρχή. Δηλαδή νέες δίκες στο εφετείο και εν συνεχεία, αν χρειαστεί, η υπόθεση θα πάει στον Αρειο Πάγο.

Ομως, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα δικαστική διαδικασία που δρομολογήθηκε με την υποβολή του νέου αιτήματος έκδοσης για τους οκτώ, οι Τούρκοι αξιωματικοί, που δέχθηκαν με συγκίνηση την απόφαση του Αρείου Πάγου, θα παραμένουν κρατούμενοι στο πλαίσιο της διαδικασίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τη διαδικασία ασύλου. Δηλαδή είναι κρατούμενοι πλέον όχι από τη Δικαιοσύνη αλλά ως αιτούμενοι άσυλο.

Η διαδικασία του ασύλου, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις αρχές Απριλίου, καθώς για τους περισσότερους από αυτούς η διαδικασία εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με βάση τον νόμο που εφαρμόζεται από το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει τη συμμετοχή κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες επιτροπές για το άσυλο διοικητικών δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή