Τρεις νεκροί πρόσφυγες στη Μόρια – Τι καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

Τρεις νεκροί πρόσφυγες στη Μόρια – Τι καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτος νεκρός βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια. Οπως έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε από αστυνομικές Αρχές, ο άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών ήταν από το Πακιστάν.

Στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου έχει σημάνει συναγερμός, προκειμένου να εξακριβωθεί η αιτία που οδήγησε τρεις ανθρώπους στον θάνατο, μέσα σε μία εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», επισήμανε κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος δήλωσε συντετριμένος για το γεγονός.

«Δεν μπορούμε να αποσυνδέσουμε τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης» δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κ.Μουζάλα με τον αρμόδιο τομεάρχη, Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη να επισημαίνει ότι «Τα περιστατικά στη Μόρια  προκαλούν θλίψη και έντονο προβληματισμό» υπενθυμίζοντας ότι «Σε διάστημα λίγων ημερών έχουν καταγραφεί τρεις αιφνίδιοι θάνατοι νέων ανθρώπων, μια απόπειρα αυτοκτονίας και μια διακομιδή στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα».

Την ίδια στιγμή με μια ανάρτηση στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Β. Κικίλιας επιτίθεται στην κυβέρνηση για την εκ μέρους της διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σχολιάζοντας ότι «Η Αμυγδαλέζα ήταν κολαστήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη Μόρια που έχουν πεθάνει 3 άνθρωποι σε 7 μέρες είναι απλά Δευτέρα! #Moria».

«Είναι εξωφρενικό να μετράμε τρεις θανάτους μέσα σε μία εβδομάδα", αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σχετική ανακοίνωση. Εδώ και μήνες, η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, παροτρύνοντας τις ελληνικές Αρχές να προετοιμάσουν κατάλληλα τους προσφυγικούς καταυλισμούς ενόψει του χειμώνα και να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, αναφέρουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και υπογραμμίζουν πως νωρίτερα αυτόν το μήνα, και κατόπιν μεγάλων καθυστερήσεων, τέθηκαν σε εφαρμογή ανεπαρκή μέτρα έκτακτης ανάγκης στη Μόρια, τα οποία περιλάμβαναν την κάλυψη των νάιλον σκηνών με πλαστικά καλύμματα και τον ψεκασμό στο εσωτερικό των σκηνών με μονωτικό αφρό.

«Το να αναγκάζεις χιλιάδες ανθρώπους να αγωνίζονται να επιβιώσουν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς θέρμανση και κατάλληλη στέγαση και προστασία δεν ήταν ποτέ επιλογή. Είναι καιρός οι ελληνικές Αρχές και οι Ευρωπαίοι ηγέτες να σταματήσουν να υπερασπίζονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε βάρος των ανθρώπινων ζωών», επισημαίνει η Εμιλί Ρουβρό, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, στην ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή