«Θα πεθάνουμε χωρίς φωτιά»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρίτος νεκρός μετανάστης στον καταυλισμό της Μόριας σε μία εβδομάδα, και τα ερωτήματα πληθαίνουν για τις συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων ανθρώπων που εξακολουθούν και κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, αλλά και για τα άμεσα μέτρα που θα έπαιρνε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά την κακοκαιρία και τον χιονιά στις αρχές του Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του 46χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια των θανάτων των δύο ανδρών και ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ζήτησε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Ο τελευταίος νεκρός, υπήκοος Πακιστάν, εντοπίστηκε χθες στις 12 το μεσημέρι και εκτιμάται ότι είναι 18 έως 20 ετών. Στην ίδια σκηνή διέμενε ένας 30χρονος Αφγανός που νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας, ενώ οι γιατροί κάνουν λόγο για δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν στην «Κ» ότι στη σκηνή και των δύο μεταναστών υπήρχε μαγκάλι. Αμεσα εκκενώθηκε από τους εργαζομένους ο καταυλισμός.

Μικρής έκτασης επεισόδια ακολούθησαν τον χθεσινό θάνατο του Πακιστανού μετανάστη, ενώ εντείνεται η οργή των εγκλωβισμένων που κάνουν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες, έλλειψη φαγητού, νερού και ρεύματος.

Παρά τον συναγερμό που είχε χτυπήσει από τον περασμένο Νοέμβριο όταν μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένα μικρό παιδί έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια, η πολιτεία φάνηκε ανέτοιμη στην επέλαση του χιονιά και στις χαμηλές θερμοκρασίες του καταυλισμού. Κι ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να οριστεί με ΦΕΚ ο συντονιστής του κέντρου και συνεχίζονται οι εργασίες εντός του καταυλισμού για τη βελτίωση των συνθηκών, πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται με δύο κουβέρτες, και όπως λένε στην «Κ», «θα πεθάνουμε από το κρύο αν δεν ανάψουμε φωτιά». Αυτοσχέδιες σόμπες, γκαζάκια και ό,τι άλλο βρεθεί χρησιμοποιούνται για θέρμανση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται πλαγιοδετημένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης από τις 11 Ιανουαρίου φιλοξενεί μόλις 80 πρόσφυγες και μετανάστες. Οπως είπαν στην «Κ» μετανάστες του κέντρου της Μόριας, έχει διαρρεύσει ότι αν φύγουν από τον καταυλισμό, θα χάσουν τη συνέντευξη από την οποία πρέπει να περάσουν.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε χθες ότι «ο υπερπληθυσμός στα νησιά δεν σχετίζεται άμεσα με τους θανάτους αλλά δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες και οφείλουμε να προβούμε σε ενέργειες ώστε η κατάσταση να γίνει περισσότερο ελέγξιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή