Μία μνημειακή ζωφόρος δωρεά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ΦΩΤΟ)

Μία μνημειακή ζωφόρος δωρεά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ΦΩΤΟ)

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκδήλωση για την επίσημη αποδοχή της δωρεάς ενός μνημειακού έργου τέχνης προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα λάβει χώρα αύριο, Πέμπτη και ώρα 12:00, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων. Η εταιρεία Παπαστράτος δώρισε γλυπτή ζωφόρο, με θέμα  «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», του γλύπτη Χρήστου Καπράλου (1909-1993). Φιλοτεχνημένη το 1954, αποτελείται από εννέα τμήματα, ύψους 60 εκατοστών και συνολικού μήκους 9,8 μέτρων, σε πωρόλιθο. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας, ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και γενικότερα νεοέλληνες εικαστικούς δημιουργούς.

Το έργο δωρίθηκε στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να τοποθετηθεί μονίμως στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, το κτίριο δηλαδή επί της οδού Λένορμαν 218 που στεγάζει σήμερα υπηρεσίες της Βουλής και κυρίως τη Βιβλιοθήκη της. Η εντοίχισή του στο παλαιό Καπνεργοστάσιο συνάδει απόλυτα με τον συγκεκριμένο χώρο, λόγω ακριβώς της θεματογραφίας του αναγλύφου με μορφές εργατών και εργατριών σε σκηνές που αποτυπώνουν όλα τα στάδια των καπνικών διεργασιών.

Πριν από την τελική τοποθέτησή του στο ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, η ζωφόρος του Καπράλου θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής.

Η Βουλή των Ελλήνων διαθέτει ήδη δύο σημαντικά μνημειακά γλυπτά του Χρήστου Καπράλου, το εμβληματικό άγαλμα της Μάνας, στον περίβολο του Μεγάρου της, και την ιστορική ζωφόρο Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου, στο Περιστύλιο. Το νέο απόκτημα, ευγενική δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος, έρχεται να εμπλουτίσει καλλιτεχνικά τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής και να αναβαθμίσει αισθητικά τους χώρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το έργο θα υποδεχθεί τιμητικά ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης.

Μία μνημειακή ζωφόρος δωρεά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο (ΦΩΤΟ)-1

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή