Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους των αγροτών

Απογοήτευση επικρατεί στους κόλπους των αγροτών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακολουθώντας την περυσινή «παράδοση», οι αγρότες κατάφεραν και πάλι να κόψουν την κορδέλα στη νότια πύλη της ΔΕΘ, εγκαινιάζοντας συμβολικά οι ίδιοι τη 10η Διεθνή Εκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Zootechnia». Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του μπλόκου Δερβενίου με τριάντα αγροτικά οχήματα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων για αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Η προσέλευση έγινε από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ, διακόπτοντας για λίγο την κυκλοφορία. Μία ώρα αργότερα βρίσκονταν στην πύλη της ΔΕΘ. Εκεί σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, καθώς οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες επιχείρησαν να εισέλθουν στους χώρους της κλαδικής έκθεσης, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τούς εμπόδιζαν. Τελικώς, οι διαδηλωτές εισήλθαν στον εκθεσιακό χώρο και λίγο μετά τις έξι το απόγευμα αναχώρησαν με τα τρακτέρ τους με προορισμό τον κόμβο Δερβενίου. Ωστόσο, στους κόλπους των αγροτών επικρατεί απογοήτευση, καθώς η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μικρότερη από την προσδοκώμενη, με συνέπεια να μη λάβουν συντεταγμένα απόφαση για τα επόμενα βήματά τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν μετέβησαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν την παράταση του αποκλεισμού της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο τελωνείο δηλαδή στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τουλάχιστον έως την Παρασκευή. Σε ένδειξη, πάντως, «καλής θέλησης», επέτρεψαν τη διέλευση των 57 νταλικών που είχαν εγκλωβιστεί στο σημείο. Τον συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του τελωνείου, έξω από την πόλη της Καστοριάς, όπου γίνεται εκτελωνισμός των προϊόντων, σχεδίασαν χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο που στήθηκε στο Αργος Ορεστικό, ενώ για σήμερα αποφάσισαν διοργάνωση παναγροτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Καστοριάς. Στον χάρτη των μπλόκων προστέθηκαν αυτά των Γρεβενών (1η έξοδος προς Εγνατία με κατεύθυνση τα Ιωάννινα), στο Καλονέρι Βοΐου (Αγία Κυριακή επί της Εγνατίας Οδού), στον κόμβο Αντιγόνου (Ε.Ο. Φλώρινας – Εδεσσας) και Μανιακίου (Ε.Ο. Φλώρινας – Εδεσσας).

Στη Λάρισα, «πατρίδα» των κινητοποιήσεων, τα μπλόκα ανέρχονται σε επτά μεν, αλλά όχι επαρκώς μεγάλα – σύμφωνα πάντα με τους ειδήμονες. Η σκέψη για αναβίωση του μπλόκου των Τεμπών βούλιαξε, καθώς η υπό συζήτηση μετακίνηση από τον Πλατύκαμπο στη Γυρτώνη και εν συνεχεία στα Τέμπη δεν βρήκε υποστηρικτές. Ετσι, αργά το βράδυ της Πέμπτης άρχισαν οι αγρότες, σε κλίμα απογοήτευσης, να αποσύρουν τα τρακτέρ από τον κόμβο της Γυρτώνης, κάτι που έχει ολοκληρωθεί έως το πρωί. Το στρατόπεδο της Νίκαιας, από την άλλη, ετοιμάζει σήμερα στις 6 μ.μ. συλλαλητήριο στην πλατεία της Λάρισας. «Δεν υπάρχουν διαφορετικά προβλήματα, υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα μεταξύ των μεγαλοαγροτών και των μικρομεσαίων αγροτών», επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Βαγγέλης Μπούτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή