ΚΟΙΝΩΝΙΑ

IEΠ: Η «Αντιγόνη» και ο «Επιτάφιος» δεν θα καταργηθούν, θα αναβαθμισθούν

IEΠ: Η «Αντιγόνη» και ο «Επιτάφιος» δεν θα καταργηθούν, θα αναβαθμισθούν

Η «Αντιγόνη» και ο «Επιτάφιος» δεν θα καταργηθούν, θα αναβαθμισθούν. Αυτό λέει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και τον «Επιτάφιο» του Θουκυδίδη, απαντώντας στην Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και σε δημοσιεύματα που μίλησαν για κίνδυνο κατάργησης της διδασκαλίας της «Αντιγόνης στην νέα δομή του Λυκείου.

Συγκεκριμένα, το ΙΕΠ αναφέρει:

Η αναβάθμιση και η ενίσχυση των ανθρωπιστικών σπουδών και η αξιοποίηση προς τούτο των πιο πρόσφορων κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είναι βασικός στόχος και σταθερό μέλημα του Ι.Ε.Π. Η «Αντιγόνη» είναι ένα εμβληματικό έργο του Σοφοκλή και η παρουσία του στο Πρόγραμμα Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ουδέποτε αμφισβητήθηκε από τα αρμόδια όργανα του Ι.Ε.Π. Το όλο ζήτημα προέκυψε από αυθαίρετες υποθέσεις και ατεκμηρίωτους συλλογισμούς, που αβασάνιστα υιοθετήθηκαν από μερίδα των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων.

Αντίθετα, το Ι.Ε.Π. έχει επεξεργαστεί ήδη προτάσεις για την ένταξη του «Επιταφίου» του Θουκυδίδη στο Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση που θα κατατεθεί από τους αρμόδιους φορείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο του Διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει.