Αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών

Αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας εκπαιδευτικών

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύζευξη εμπειρίας και ανανέωσης είναι το ιδεατό σχήμα. Ωστόσο, πλέον στην ελληνική εκπαίδευση, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων ετών, μένει μόνο η εμπειρία, με αποτέλεσμα –έστω και καθ’ υπερβολήν για να τονίσει την έλλειψη διορισμών– ο αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) Νεκτάριος Κορδής να λέει ότι «με την τάση που έχει ο αριθμός των συνολικών παραιτήσεων, αρκετοί εκπαιδευτικοί σε λίγα χρόνια θα έχουν σχεδόν 50 χρόνια διαφορά ηλικίας με τους μαθητές τους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Κορδή, την επταετία 2010-2016 είχαμε συνολικά 19.018 αποχωρήσεις από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότερες σημειώθηκαν το 2013, 3.442. Επίσης, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί στα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 48,8 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος πέφτει στα 48 χρόνια εάν προστεθούν οι αναπληρωτές με προϋπηρεσία. Από τις βασικές ειδικότητες, οι πιο «γερασμένοι» είναι οι μαθηματικοί. Ο μέσος όρος ηλικίας των μονίμων μαθηματικών είναι τα 52 έτη, ενώ η αντίστοιχη τιμή των αναπληρωτών με προϋπηρεσία είναι τα 39,3 έτη. Ως προς τους φιλολόγους, οι αντίστοιχοι μέσοι όροι είναι 47,7 έτη και 38,3 έτη και των φυσικών 51,2 και 40,6 έτη.

Και οι αριθμοί θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο, καθώς, όπως τονίζει ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, με βάση τις προβλέψεις του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2022 δεν θα ισχύουν οι μεταβατικές διατάξεις για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης και όλοι οι εκπαιδευτικοί θα συνταξιοδοτούνται πλέον σε ηλικία 67 ετών ή με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους. «Το αίτημα για πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή», λέει ο κ. Κορδής, μαζί φυσικά με το αίτημα για διορισμούς μονίμων.

Βέλη κατά Γαβρόγλου

Στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν βγάλει τα βέλη τους, αφού ο κ. Γαβρόγλου δεν δεσμεύθηκε για διορισμούς τον Σεπτέμβριο του 2017 (πριν από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς), παρά τις εξαγγελίες του ίδιου και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ενδεικτικά, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ) σχολίασε: «Ο υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας το γνωστό παραμύθι των δήθεν διορισμών, δεν δεσμεύτηκε ούτε για έναν μόνιμο διορισμό, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν χιλιάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών, ομολόγησε ανοιχτά ότι ούτε το σχολικό έτος 2017-2018 θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί. Οπως και οι προκάτοχοί του, εξήγγειλε και αυτός με τη σειρά του ότι όσοι διορισμοί γίνουν, θα γίνουν σε βάθος 3ετίας. Εμπαίζοντας για άλλη μια φορά τους χιλιάδες συναδέλφους μας αναπληρωτές, δήλωσε ότι έχουμε αριθμό διορισμών αλλά δεν τον ανακοινώνουμε αν δεν καταλήξουμε σε σύστημα προσλήψεων (!)».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή