Απορριμματοφόρα: Στο αμαξοστάσιο λόγω βλάβης

Απορριμματοφόρα: Στο αμαξοστάσιο λόγω βλάβης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την «ευγενική χορηγία» του Δήμου Αλεξανδρούπολης, που παραχώρησε ένα απορριμματοφόρο, και τους αντιδημάρχους στη θέση των οδηγών των αυτοκινήτων, ο Δήμος Σαμοθράκης προσπαθεί να μαζέψει τα σκουπίδια των δημοτών του. Τα περισσότερα από τα επτά απορριμματοφόρα που διαθέτει είναι παροπλισμένα λόγω βλαβών, αλλά η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου δεν επιτρέπει την επισκευή τους. «Δεν γίνεται να προσλάβουμε προσωπικό και δεν μπορούμε όχι μόνο να αγοράσουμε καινούργια οχήματα, αλλά ούτε καν να επισκευάσουμε τα παλιά», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Θανάσης Βίτσας. Το πρόβλημα της κακής κατάστασης των απορριμματοφόρων αφορά πολλούς μικρούς δήμους της Ελλάδας, στους οποίους τα απορριμματοφόρα έχουν να διανύσουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να συγκεντρώσουν τα σκουπίδια από πολλά χωριά.

Τα απορριμματοφόρα του Δήμου Διδυμοτείχου μένουν συχνά στο αμαξοστάσιο, αφού, με ηλικία άνω των 25 ετών, τα περισσότερα παθαίνουν συχνά βλάβες που κοστίζουν ακριβά στον προϋπολογισμό του δήμου.

Και ο Δήμος της Αθήνας το προηγούμενο καλοκαίρι είχε μείνει με 16 εν λειτουργία απορριμματοφόρα από τα συνολικά 80 που απαιτούνται για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο διαγωνισμός ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προκηρύξει το 2014, σκόνταψε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και ακυρώθηκε. Σύμφωνα με τον νυν αντιδήμαρχο Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργο Μπρούλια, το πρόβλημα οδεύει προς την τελική λύση του καθώς έχουν προκηρυχθεί επιμέρους διαγωνισμοί για αγορά απορριμματοφόρων, για αγορά ελαστικών και ανταλλακτικών αλλά και για τη συντήρηση των παλαιών οχημάτων. Ηδη στον στόλο των απορριμματοφόρων της πόλης έχουν προστεθεί 7 μικρά οχήματα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνιστική διαδικασία για την αγορά ακόμα 25 μεγαλύτερων οχημάτων.

Στις 10 Φεβρουαρίου εκδικάζεται η αίτηση ανακλήσεως της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που επίσης σταμάτησε με απόφασή του στις 9/1/2017 τον διαγωνισμό του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για ανανέωση του στόλου με την αγορά 8 απορριμματοφόρων, αφού μάλιστα είχε επιλεγεί συγκεκριμένη εταιρεία. Πάντως ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Λαμπρινός, τονίζει πως ο δήμος προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή